Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia, ca exploatarea aurului la Rosia Montana nu mai este "o prioritate" acum, in conditiile in care se afla proiectul exploatarii miniere, dar si pentru ca Ministerul Culturii a decis sa propuna un proiect pentru protectia prin patrimoniul UNESCO a localitatii, potrivit News.ro.

Rosia MontanaFoto: HotNews / Dan Popescu

Intrebat daca exploatarea aurului la Rosia Montana mai este o prioritate, premierul a raspuns ca nu, pentru ca se stie care este situatia proiectului minier ce propunea exploatarea zacamantului din zona.

"Pai nu, pentru ca stiti care este situatia cu proiectul respectiv. Pe de alta parte, Ministerul Culturii a decis sa propuna un proiect pentru protectia in patrimoniul UNESCO a unei zone de acolo, unde a fost o exploatare aurifera si unde avem un patrimoniu care cred ca este foarte important sa fie valorificat. Dar cum spuneam, incercam sa gasim modalitatea prin care acolo unde se poate face exploatare miniera respectand legislatia, Legea minelor si celelalte legi ale tarii, sa putem sa le facem. Sa nu se excluda una pe alta, dar respectand legile in primul rand si respectand resursele pe care le avem acolo", a spus Ciolos.

Intrebat daca exista o perspectiva pentru exploatarea aurului de la Rosia Montan in planurile Guvernului, Ciolos a spus ca nu poate da un raspuns la aceasta intrebare, insa a precizat ca nu este prioritatea Executivului acum.

"Nu pot sa va dau un raspuns acum. Nu este prioritatea noastra acum. Prioritatea noastra este sa luam ceea ce se poate face acum, sa punem impreuna resursele respective si sa le putem valorifica", a mai spus Ciolos.

Premierul a precizat ca in momentul de fata exista totusi exploatari miniere in zona Rosia Montana care functioneaza, dand exemplul exploatarii de cupru si precizand ca in aceasta zona va trebui rezolvata problema poluarii.

"Exista si in momentul de fata exploatari miniere, e o exploatare miniera de cupru. E o problema de poluare pe care trebuie sa o rezolvam. Vor fi investitii si aici pentru asanarea apelor subterane si a reziduurilor care ies din exploatarea miniera" a mai spus Dacian Ciolos.

La randul sau, consilierul de stat Ionel Danca a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca proiectul Rosia Montana este blocat de multi ani, iar Guvernul actual vine cu un mecanism de a gandi noi perspective de dezvoltare in zona.

"Proiectul Rosia Montana este blocat de multi ani de zile, nu are autorizatiile necesare, nu este un proiect blocat astazi sau in aceasta perioada. Noi venim tocmai cu acest mecanism de a gandi noi perspective de dezvoltare in zona", a mai spus Danca.

La sfarsitul lunii octombrie, ministrul Culturii, Corina Suteu, anunta, pe pagina sa de Facebook, ca situl Rosia Montana a fost inclus pe lista indicativa a UNESCO, marcand astfel un prim pas facut in directia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

La scurt timp, secretarul de stat Oana Bogdan a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Culturii negociaza trecerea Muzeului Mineritului de la Rosia Montana in subordinea sa.