Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a aprobat miecuri, prin ordin, noua componenta a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI), organism consultativ al Ministerului Educatiei, cu atributii in coordonarea si monitorizarea aplicarii normelor de conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare la nivel national.

Dacian C. DragosFoto: apubb.ro

Din noul CNECSDTI fac parte 19 cercetatori si cadre didactice de la institute de cercetare si universitati din tara si din strainatate, numiti pentru un mandat de 4 ani.

Presedintele CNECSDTI este prof. univ. dr. Dacian Cosmin Dragos (Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj Napoca), iar vicepresedinti sunt dr. Mihai-Octavian Dima (Institutul National de Fizica Nucleara - "Horia Hulubei") si dr. Alexandru Popa (Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe).

Dacian C. Dragos este Profesor universitar doctor, titular al cursurilor de Drept administrativ, Drept european și Drept administrativ comparat si co-director al Centrului de Studii privind Buna Guvernare, potrivit site-ului Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB. Este vicepresedinte al Consiliului Cercetarii UBB, se arata in CV-ul sau.

Componenta CNECSDTI a fost stabilita, pentru prima data, in urma unui amplu proces de selectie, derulat intre 22 iulie si 23 septembrie 2016, in coordonarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, care asigura secretariatul CNECSDTI.

In aceasta perioada, 115 reprezentanti ai comunitatii stiintifice si-au depus candidatura pe platforma brainmap.ro pentru calitatea de membru in Comitetul de selectie a membrilor dar si pentru cea de membru CNECSDTI. Pe parcursul acestui proces s-au derulat doua consultari publice: in perioada 18-22 august 2016 pentru propunerile privind componenta Comitetului de selectie si in perioada 19-23 septembrie 2016 pentru propunerile de membri ai CNECSDTI.

Potrivit ministerului, "criteriile de selectie s-au axat atat pe o conduita profesionala si morala ireprosabila, dublata de responsabilitate, echilibru, capacitate de analiza obiectiva si rezilienta la presiuni exterioare dar, mai ales, pe experienta proprie in activitatea de cercetare, la nivel inalt, recunoscuta in tara si strainatate. Mecanismul de selectie, indiferent de pozitia vizata, a exclus candidaturile demnitarilor si ale membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice, precum si candidaturile conducatorilor organizatiilor de cercetare-dezvoltare".

MENCS precizeaza ca va face public in curand Regulamentul de organizare si functionare al CNECSDTI, aflat in acest moment in curs de avizare.