Cursurile optionale organizate in cadrul gradinitelor de stat sunt sustinute de catre educatorii unitatii de invatamant, nemaifiind posibila organizarea, in timpul programului, a unor cursuri cu instructori platiti. Procedura are la baza o masura luata la nivel national, a precizat Mirabela Amarandei pentru HotNews.ro.

La gradinitaFoto: Agerpres

"Este o masura luata la nivel national, aceea ca educatorii de la clasa sa fie cei care desfasoara, in fapt, orele optionale din programul copiilor de gradinita. In situatia in care exista interes si solicitari din partea parintilor ar putea fi sustinute si cursuri private, dar fara nicio conditionare a acestora, directa sau indirecta.... Vorbim insa aici de cursuri care se desfasoara in afara orelor de program prevazute in planul cadru pentru prescolar, nicidecum de cele pe care trebuie sa le sustina doamnele sau domnii educatori. Iar aici e importanta optiunea parintilor", a declarat Mirabela Amarandei pentru HotNews.ro.

Intr-o procedura operationala a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti transmisa gradinitelor din Capitala, se precizeaza ca "la nivelul unitatilor de invatamant prescolar din municipiul Bucuresti, inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti recomanda ca, incepand cu anul scolar 2016-2017, activitatile optionale sa fie desfasurate, acolo unde este posibil, de catre educatoare, conform competentelor inscrise in standardul ocupational specific profesiei".

"Timpul afectat unei activitati optionale este in medie 15-45 minute; in general activitati de 15-20 de minute pentru nivelul 3-5 ani (grupa mica si grupa mijlocie), si activitati de 30-35 de minute pentru nivelul de 5-6 ani (grupa mare).

Conform planului de invatamant pentru nivel prescolar, se va desfasura cel mult un optional pe saptamana (cel mult o intalnire / saptamana) pentru copiii din grupa mica si cel mult doua optionale (cel mult doua sedinte / saptamana) pentru copiii din grupa mijlocie si mare", se arata in documentul ISMB.

O astfel de masura a fost luata in Timisoara inca din anul scolar 2015-2016, cand Inspectoratul Scolar Timis a interzis organizarea unor cursuri sustinute de instructori platiti, in timpul programului, considerand-o drept ilegala, relata Digi24 la acea data.

Potrivit sursei citate, in anii scolari anteriori, se puteau organiza in timpul programului, la solicitarea parintilor, diverse cursuri educative, precum ore de dans sau limbi straine, sustinute de instructuri specializati, din afara gradinitei, iar copiii erau inscrisi la aceste cursuri in baza semnaturii tutorilor legali.

Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar din 2014 interzice insa orice activitate care presupune colectarea unor sume de bani de la parinti sau copiii.

La Capitolul 4 (ART 251, al 3) se prevede ca "este interzisa implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de invatamant in strangerea fondurilor".