Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti organizeaza pe 20-21 octombrie 2016, la sediul SNSPA, conferinta internationala "Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy - The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space". Potrivit unui comunicat remis de organizatori, conferinta va reuni mai bine de 30 de experti din Albania, Armenia, Bulgaria, Federatia Rusa, Georgia, Germania, Italia, Marea Britanie, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ucraina, specializati pe regiunea est-europeana si pe Balcanii de Vest.

Afis conferintaFoto: SNSPA

In prima zi a evenimentului, pe 20 octombrie, la ora 10.00, profesorul Andreas Umland (Institute for Euro-Atlantic Cooperation, Kiev, Ukraine) va sustine prelegerea "Pragmatism or revisionism? The Sources of Russia's foreign policy in the former Soviet Space". Vor urma prezentarile specialistilor invitati, care se vor desfasura in mai multe sesiuni stiintifice tematice, precizeaza organizatorii.

Un alt moment cheie al conferintei va fi dezbaterea finala, intitulata "Moldova between hopes and setbacks. What is the way ahead?", programata pe 21 octombrie, la ora 18.00, ce isi propune sa analizeze importanta vectorilor eurasiatic si european in politica externa a Republicii Moldova, precum si impactul alegerilor prezidentiale din acest an asupra evolutiilor viitoare ale tarii vecine.

Conferinta este organizata cu sustinerea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, CNCS-UEFISCDI, prin proiectul PN-II-RU-TE-2014-4-0534, iar limba de lucru va fi engleza, mai precizeaza sursa citata.

  • Vezi aici agenda preliminara a conferintei.
  • Pentru participare, va puteti inregistra aici.

"Contestata in timpul razboaielor de secesiune din fosta Iugoslavie, ordinea europeana a fost pusa recent din nou la indoiala de actiunile Federatiei Ruse in spatiul ex-sovietic. Prin invocarea "precedentului" creat de secesiunea Kosovo, Moscova a recunoscut independenta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud, iar la mai putin de sase ani de la acest episod, Kremlinul a sustinut referendumul secesionist din Crimeea si apoi a anexat peninsula ucraineana. Mai mult decat atat, in scurt timp sud-estul Ucrainei a fost cuprins de un conflict intre separatistii pro-rusi si fortele guvernamentale, iar Occidentul a acuzat Moscova ca sustine separatistii si a impus sanctiuni economice impotriva Rusiei. In timp ce prapastia dintre Rusia si statele vestice se adanceste tot mai tare, premierul rus vorbeste despre posibilitatea izbucnirii unui noi Razboi Rece. Astfel, pericolul de a recurge la tehnici vechi precum confruntarea prin intermediari si incercarea de a securiza sfere de interes/influenta concurente devin din ce in ce mai posibile.

In acest context international tensionat, in perioada 20-21 octombrie 2016, Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti organizeaza conferinta internationala "Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy - The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space." Evenimentul isi propune sa creeze o platforma de dezbatere argumentata si lucida privind posibililele lectii (ne)invatate din razboaiele de secesiune si a interventiei externe din spatiul ex-iugoslav si a reinterpretarii acestor experiente in contextual post-sovietic. Discutiile din cadrul sesiunilor tematice se vor centra pe mecanismele sofisticate de instrumentalizare a istoriei recente pentru a justifica actiuni politice de modificare a granitelor si de incalcare a suveranitatii prin invocarea unor "nedreptati istorice" si relevanta lor pentru intelegerea provocarile politice si de securitate de pe teritoriul Ucrainei si a altor republici ex-sovietice", se arata in prezentarea organizatorilor referitoare la conferinta.