Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) isi exprima dezamagirea fata de proiectul de Hotarare de Guvern privind metodologia de calcul al preturilor medicamentelor, lansat in consultare publica, si solicita Ministerului Sanatatii organizarea unei dezbateri ample cu toate partile implicate, avertizand ca exista riscul ca mii de produse farmaceutice esentiale cu preturi accesibile sa continua sa dispara in mod accelerat de pe piata in perioada imediat urmatoare, scrie News.ro.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

"Noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de preturi si nu amelioreaza situatia grava in care se afla medicamentele generice, care raman discriminate prin aplicarea aceleiasi duble referentieri, la cel mai mic pret din 12 tari de referinta si la 65% din pretul medicamentului inovativ", sustin reprezentantii APMGR.

Ei mai arata ca schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un numar limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca medicamente esentiale, nu poate avea un impact benefic atat timp cat acestea vor continua sa fie penalizate de efectele negative ale taxei clawback, aplicata nediferentiat, atat medicamentelor generice, cat si celor inovative.

"In aceste conditii, mii de medicamente generice esentiale cu preturi accesibile vor continua sa dispara in mod accelerat de pe piata in perioada imediat urmatoare", avertizeaza APMGR.

Asociatia considera ca micsorarea in trepte a pretului medicamentelor iesite de sub brevet nu asigura un mediu concurential pentru medicamentele generice, in conditiile in care reducerea graduala a pretului nu este aplicabila si medicamantelor generice.

"In loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decat o cosmetizare a vechii politici, al carei esec a fost deja dovedit de disparitia medicamentelor de pe piata. Facem un apel catre Ministerul Sanatatii si primul-ministru Dacian Ciolos de a organiza o dezbatere reala despre modul in care Romania vrea sa asigure accesul la tratament al pacientilor", a declarat Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Asociatia propune ca strategia medicamentului in Romania sa includa pe langa masuri administrative legate de pret si masuri fiscale, precum introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a solicitat, joi, ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, sa faca publica lista medicamentelor pe care le considera esentiale, la care a facut referire in declaratiile publice si in proiectul de Hotarare de Guvern privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor medicamentelor.

"Suntem interesati, ca reprezentanti ai pacientilor cronici, sa stim ce medicamente sunt pe aceasta lista si cum s-a facut selectia, avand in vedere ca lista cu medicamente considerate esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) numara 407 medicamente. De remarcat ca lista OMS are medicamente cu adevarat vitale pentru pacientii cronici, cum este factorul necesar in hemofilie, medicamentele necesare in tratamentul Hepatitei C sau insulinele necesare pacientilor cu diabet", a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern, in perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2016, au fost inregistrate un numar de 1.175 de notificari de retragere de pe piata de medicamente, in timp ce un numar de 159 medicamente nu au alternativa de tratament.

"In cazul pacientilor care se tratau cu aceste medicamente, as vrea sa il intreb pe ministrul Sanatatii ce solutie a gasit pentru a le oferi o sansa", a completat Ganescu.

Vlad Voiculescu a declarat, miercuri, ca un numar de 56 de medicamente vor fi compensate 100% de catre CNAS.

"Vom avea grija de medicamentele esentiale - acelea despre care OMS spune ca ar trebui sa se gaseasca oriunde, din Siberia pana in Sahara. Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim sa le avem in Romania si credem ca acest lucru este esential. Pentru medicamentele compensate 100% de catre CNAS vom avea un alt regim de pret. Vorbim despre 56 de medicamente, adica aproximativ 5% din totalul existent in Romania, pentru care producatorii vor putea creste pretul cu pana la 20%", a adaugat Voiculescu.

Proiectul Hotararii de Guvern privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, nu cuprinde lista celor 56 de medicamente esentiale.