Mihai Razvan Ungureanu si-a dat demisia de la sefia SIE. Informatia, publicata initial de HotNews.ro care a citat mai multe surse apropiate situatiei, a fost confirmata ulterior de Administratia Prezidentiala. MR Ungureanu ar fi demisionat din motive personale, potrivit surselor citate.

Mihai Razvan Ungureanu si Klaus IohannisFoto: Agerpres

Reamintim ca HotNews.ro a scris despre tensiunile aparute in relatia dintre MR Ungureanu si presedintele Klaus Iohannis inca din vara, cand Iohannis i-ar fi cerut lui Ungureanu demisia.

  • UDPATE: Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a confirmat pentru HotNews.ro demisia lui Mihai Razvan Ungureanu. "Administratia Prezidentiala a primit la Cabinetul Presedintelui Romaniei demisia directorului Serviciului de Informatii Externe, domnul Mihai Razvan Ungureanu. Presedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia, conducerea SIE urmand sa fie asigurata in perioada urmatoare de domnul general Silviu Predoiu", a precizat pentru HotNews.ro Administratia Prezidentiala.
  • UPDATE 2: Unul dintre numele vehiculate la SIE, neconfirmat insa oficial, este cel al liberalului Cristian Busoi. "Nu se pune problema de asa ceva. In acest moment ma ocupa de campania electorala si conduc PNL Bucuresti.", a declarat Busoi pentru HotNews.ro.
  • UPDATE 3: Presedintele Iohannis le-a transmis presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa ia act de demisia lui MR Ungureanu si sa declare functia vacanta, arata purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale. Iohannis le-a trimis o scrisoare presedintilor celor doua camere in care le "propune" sa ia act de demisia lui Mihai Razvan Ungureanu (sursa: Administratia Prezidentiala)

Una din cauzele care ar fi dus la racirea relatiilor este faptul ca "MRU se lauda ca din 2019 va fi viitorul presedinte" ceea ce l-ar fi deranjat pe seful statului, au confirmat pentru HotNews.ro sursele citate. In plus, lui MRU i se reproseaza ca ar fi ramas dependent de anumiti oameni de afaceri. Pe de alta parte, informatii privind racirea relatiilor au aparut imediat dupa episodul Black Cube, firma israeliana acuzata ca a spionat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Black Cube a precizat, dupa izbucnirea scandalului ca actiunile din Romania ar fi fost in acord cu legea nationala si ca aveau autorizatii de la cele mai inalte autoritati. Nu e clar nici pana azi cine i-a autorizat si daca acest lucru este adevarat. Intre timp, ancheta in cazul Black Cube a evoluat, a fost retinut fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, insa nu este clar daca numele lui MR Ungureanu este implicat in aceasta ancheta.