Relatiile dintre presedintele Klaus Iohannis si seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu, s-au racit mult in ultimele luni, acesta din urma fiind absent de la mai multe evenimente importante petrecute in ultima perioada, au confirmat pentru HotNews.ro mai multe surse politice, inclusiv de la Cotroceni. Nu este clar daca relatiile s-au deteriorat atat de mult incat seful statului sa-i ceara demisia, desi unele surse sustin ca acest lucru s-a intamplat insa seful SIE ar fi refuzat sa plece. HotNews.ro a cerut un punct de vedere de la seful SIE, insa acesta nu a raspuns.

Mihai Razvan Ungureanu si Klaus IohannisFoto: Agerpres

Una din cauzele care ar fi dus la racirea relatiilor este faptul ca "MRU se lauda ca din 2019 va fi viitorul presedinte" ceea ce l-ar fi deranjat pe seful statului, au confirmat pentru HotNews.ro sursele citate. In plus, lui MRU i se reproseaza ca ar fi ramas dependent de anumiti oameni de afaceri. Pe de alta parte, informatii privind racirea relatiilor au aparut imediat dupa episodul Black Cube, firma israeliana acuzata ca a spionat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Black Cube a precizat, dupa izbucnirea scandalului ca actiunile din Romania ar fi fost in acord cu legea nationala si ca aveau autorizatii de la cele mai inalte autoritati. Nu e clar nici pana azi cine i-a autorizat si daca acest lucru este adevarat.

La cateva zile dupa izbucnirea scandalului de spionaj, sefa DNA a criticat in mod public - fapt fara precedent - activitatea Serviciului de Informatii Externe pentru lispa de colaborare in combaterea coruptiei. La randul lui, SIE a raspuns la fel de neobisnuit, ironizand-o pe sefa DNA: "Nu monitorizam cetatenii romani aflati in strainatate, o practica specifica fostei Securitati"

Problema presedintelui Klaus Iohannis este ca o eventuala schimbare a lui MRU este o mutare complicata, deoarece votarea unui nou sef SIE in Parlament risca sa nu treaca. Potrivit surselor HotNews.ro, presedintele ar fi amanat pana acum in mod repetat transarea acestei probleme. De notat ca Mihai Razvan Ungureanu a fost unul dintre consilierii presedintelui Klaus Iohannis la Cotroceni, iar potrivit surselor HotNews.ro, inainte de a fi numit sef la SIE, si-ar fi dorit sa ajunga prim-ministru.