Continua comentariile in spatiul public dupa valul de reactii generat de declaratiile lui Daniel Barbu (ALDE), care le-a spus vineri alesilor locali din partidul sau ca "meseria de politician este grea si foarte putina lume stie de fapt ce faceti cu adevarat in fiecare zi a saptamanii, adesea si sambetele si duminicile. E o meserie grea, in zilele noastre, pentru ca este o meserie riscanta". Andrei Plesu reia un text publicat in 2013 in care evoca un episod din cariera lui Barbu iar Teodor Baconschi se foloseste de acest episod pentru a concluziona ca "intelectualii publici au datoria de a NU intra in politica"

Daniel BarbuFoto: Senatul Romaniei

Andrei Plesu relateaza pe blogurile Adevarul un moment relevant din cariera lui Daniel Barbu. Pe vremea cand era ministrul culturii, in 1990, Plesu aminteste cum Daniel Barbu, pe care-l instalase in functia de director la editura Meridiane, venise cu propunerea de a-i concedia pe toti cei care lucrau de ani buni la editura. Plesu poveste ca, dupa ce i-a spus sa se mai gandeasca, l-a sunat premierul de atunci, Petre Roman.

"N-a trecut, cred, nicio saptamina, cind am primit un telefon de la seful meu de atunci, dl. Petre Roman, care m-a intrebat, inca o data, cine e, in definitiv, acest Barbu. I-am raspuns cu acelasi discurs pe care il repetasem pina atunci, ori de cite ori fusese nevoie: credeti-ma, e un tinar cu foarte bune calificari profesionale, un om de viitor etc. etc. Petre Roman a raspuns oarecum amuzat: <>"

Dupa acest episod, Plesu i-a cerut lui Barbu sa demisioneze. Plesu evoca apoi cateva momente din cariera lui Barbu: consilier prezidential pe langa Emil Constantinescu, apoi "intelectualul" unei fundatii conduse de Petre Roman, apropiat de Dinu Patriciu, apoi de Crin Antonescu si, in fine, ministrul culturii, pozitie in care a dovedit, in opinia lui Plesu, "aceeasi inapetenta pentru comportamentul ministerial si pentru inteligenta administrativa ca si colegul sau de idei Andrei Marga. Am putea spune, aproape: domnul Barbu pentru noi este Andrei Marga II".

"N-as fi scris acest text, daca, inteleptit, intr-un tarziu, de perdantele <> la care s-a expus, dl. Barbu s-ar fi retras din viata publica, pentru a se dedica talentelor sale reale: profesorat, cercetare, carti. Dar l-am vazut reaparand in mica lui familie de mahniti civici de pe ecranele postului-mama: la fel de inadecvat, de previzibil in umoarea lui pastoasa, de hamesit dupa o tara de audienta si, poate, cine stie, dupa vreo noua propunere. Si atunci m-am gandit sa incerc inca o data, o ultima data, sa il ajut. Sa il rog, batrineste, sa se intoarca la ale lui. Stiu ca e inca in stare sa scrie carti foarte bune, sa dea cursuri utile, sa se pronunte, nepartizan, in dezbaterile grele ale tarii. Sunt domenii in care lipsa de caracter si vanitatea bolnavicioasa - desi nerecomandabile - nu pot juca feste atat de mari ca pe scena politica", scrie Andrei Plesu pe blogurile Adevarul.

Un alt fost ministru de externe, Teodor Baconschi, face o serie de observatii pornind de la "cazul Barfu", despre care scrie ca a publicat "carti erudite, chiar foarte solide".

"Dupa 90, a luat-o usor spre stanga, scriind bunaoara texte care aratau ca regimul comunist a fost o mare oportunitate de emancipare sociala pentru cea mai mare parte a romanilor.

Si-a consolidat mai intai pozitia academica, ajungand decan la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (cea mai buna din domeniu). Apoi a facut pasul fatal in politica. Nu-i discut optiunea si nici prestatia ca meteoric ministru al Culturii. Regret ca a facut acest pas si repet concluzia la care am ajuns eu insumi: intelectualii publici au datoria de a NU intra in politica, tocmai pentru a-si pastra libertatea critica, luciditatea, functia de marturisitori necomplezenti ai vietii nationale.

Acum, dl Barbu, care a facut intr-un interviu cea mai nefericita comparatie, e injurat pe net si a primit replica virila a unui fost militar, care i-a propus sa-i calce ochelarii cu bocancii.

Nu cred ca dl Barbu va intelege sa faca pasul inapoi. Probabil ca va candida si n-ar fi exclus sa intre din nou in parlament. Dar lectia acestui caz ramane evidenta: nu mai avem contextul sociocultural care sa permita constituirea unei elite politice de inalt nivel academic. Asa ca despartirea apelor e mai necesara ca oricand."

  • Declaratiile controversate din cariera lui Daniel Barbu

"V-ati ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decat meseriile pe care le consideram foarte periculoase, cum este cea de miner. Meseria de politician este grea si foarte putina lume stie de fapt ce faceti cu adevarat in fiecare zi a saptamanii, adesea si sambetele si duminicile. E o meserie grea, in zilele noastre, pentru ca este o meserie riscanta. E mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan. Stim bine ca, din pacate, si nu numai in Romania, dar la noi intr-o maniera care este extrem de violenta, spatiul public a devenit un fel de teatru de operatiuni in care orice ales local sau national isi risca libertatea, sanatatea, in fiecare zi ", le-a spus Barbu, vineri, celor prezenti la Liga Alesilor Locali ALDE, potrivit Agerpres.

Barbu a demisionat pe 12 decembrie 2014 din functia de ministru al Culturii dupa ce a facut o comparatie intre importanta finantarii programului anti-HIV/SIDA si cea a festivalurilor culturale.

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a spus atunci Barbu.