Inca o asociatie profesionala, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, a luat pozitie fata de votul din Senat care a respins solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale a fostului viceprim-ministru, Gabriel Oprea in cazul mortii politistului Bogdan Gigina. Asociatia reaminteste "ca exclusiv justitia este aceea care se poate pronunta asupra raspunderii penale, nicio imixtiune, intr-o democratie reala, nefiind dezirabila". Magistratii atrag atentia ca solicitarea de urmarire penala nu viza declaratii politici si nici nu avea nici o legatura directa cu activitatea politica a vicepremierului si ca votul, intr-o societate democratica, era de asteptat sa fie unul pozitiv.

  • Mentionam ca reactia Asociatiei vine la doua zile dupa votul senatorilor, care a avut loc luni, 19 septembrie

"Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a luat act de votul prin care Senatul Romaniei a respins solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale fata de fostul viceprim-ministru, Gabriel Oprea, in privinta decesului politistului Bogdan Gigina, intervenit in exercitiul functiei

Imunitatea este o institutie constitutionala de protectie a mandatului de senator sau de deputat, pe cand, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie, si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru fapte savarsite in exercitiul functiei.

Autoritatile prevazute la art. 109 alin. (2) din Constitutie nu au dreptul, fara ca prin aceasta sa se incalce principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, sa faca cercetari proprii sau sa incredinteze unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care sunt sesizate de Ministerul Public, in vederea emiterii avizului pentru inceperea urmaririi penale. Asemenea cercetari au caracterul de acte de urmarire penala si sunt cu totul straine statutului juridic constitutional, rolului si functiilor autoritatilor publice mentionate, cu atat mai mult cu cat deciziile luate de camerele Parlamentului in situatii similare, nu sunt niciodata motivate.

Cererea de urmarire penala nu viza declaratii politice si nu avea nicio legatura directa cu activitatea politica a vicepremierului, motiv pentru care votul Senatului, intr-o societate democratica, era de asteptat a fi unul pozitiv.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania reaminteste ca exclusiv justitia este aceea care se poate pronunta asupra raspunderii penale, nicio imixtiune, intr-o democratie reala, nefiind dezirabila.

Rapoartele Comisiei Europene au aratat constant ca lupta anticoruptie depinde de vointa politica, criticand punctual Parlamentul pentru blocarea urmaririi penale in cazuri-cheie in care sunt implicati fosti ministri. Inca o data, clasa politica din Romania, prin votul negativ dat in privinta solicitarii de incuviintare a inceperii urmaririi penale, a dat dovada ca semnalele Comisiei Europene, dar si ingrijorarile din ce in ce mai insistente ale reprezentantilor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la lupta anticoruptie, nu inseamna mai nimic in raport cu protejarea individuala si de grup a unora dintre cei care azi compun clasa politica privilegiata.

Asociatia <>, persoana juridica de drept privat, independenta, nonprofit, neguvernamentala si apolitica, asociatie profesionala a judecatorilor, isi propune sa contribuie la progresul societatii prin actiuni ce au drept scop realizarea unei justitii independente, impartiale si performante, afirmarea si apararea independentei justitiei fata de celelalte puteri ale statului, precum si prin initierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea si realizarea de proiecte privind imbunatatirea, modernizarea si reformarea sistemului de administrare a justitiei."