Elevii olimpici din cadrul Centrului de Initiere in Cercetarea Stiintifica Alexandru Proca au prezentat, saptamana trecuta, in cadrul unei sesiuni de comunicari stiintifice, proiecte de cercetare pe teme variate, de la metode de diagnosticare a maladiilor neurologice si proceduri anticancer pana la metode de stocare a energiei nepoluante. Evenimentul a fost organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Colegiul National de Informatica Tudor Vianu si cu Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti.

Sesiune de comunicari a tinerilor olimpiciFoto: ICPE-CA

Lucrarile prezentate au atins teme precum: procedura de recuperare pentru membrul superior, monitorizarea membrului inferior dupa proceduri chirurgicale, metode de diagnosticare a maladiilor neurologice prin analiza parametrilor dinamici ai sistemului locomotor, procedura anticancer bazata pe magnetosomi si hipertermie, studiu asupra miscarii globului ocular cu aplicatii in microactionarile neconventionale.

George Luca Florescu, elev in clasa XII-a la Colegiul Tudor Vianu si unul dintre elevii care au prezentat proiectele de cercetare a explicat ca proiectul sau poate ajuta la stocarea unor cantitati mari de energie nepoluanta.

"Proiectul meu a constat intr-o membrana cu nanopori care reusea sa obtina volume imense de energie prin trecerea unui simplu curent in curent de apa si prin acea membrana. (...) Acea membrana a inceput ca un plan teoretic, tehnologia nu este inca dezvoltata pentru acest subiect, dificultatea fiind crearea acelor mici perforatii intr-o membrana de domeniul nanometrilor si cu densitate foarte mare. Am vrut sa propunem o idee ca va fi posibil de realizat. Membrana ajuta la obtinerea de energie in volume foarte mari, folosind o membrana nu foarte mare. Acesta este avantajul. Volumul energiei creste exponential in functie de numarul de nanopori. In practica, se obtine energie nepoluanta, ce poate alimenta un oras, sat. Ar reprezenta o sursa foarte mare de energie", a aratat tanarul.

Corina Caraconcea, eleva la aceeasi scoala, a prezentat un proiect de cercetare care vizeaza conexiunea dintre mers si bolile psihomotorii.

"Ne am folosit de parametrii motori - acceleratiile picioarelor, a punctelor de interes, centrului de greutate ale organismului uman si am descompus miscarea mersului in parametri care ne pot indica anumite boli. Daca omul se opreste brusc, merge spre dreapta , nu are un centru de greutate corect si este un semn. Am dezvoltat un sistem fizic care are o placuta programata si se monteaza pe o curea care preia datele si noi le analizam. Ce ne propunem de la acest proiect... ca dupa multe date de proba, acumularea unor date de proba sa tragem concluzii despre anumite maladii. Am gasit acum un algoritm de prelucrare a datelor, o sa primim in timp real grafice pe care le putem prelucra", a explicat Corina Caraconcea.

La randul sau, Matei Grama, tot de la Colegiul Vianu, a adaugat ca exista studii care atesta o legatura intre mers si bolile neurologice: "Noi avem un sistem si vom valida aparatul la spitalul Bagdasar - Arseni. O sa luam cat mai multe date si teste si o sa vedem cum facem aceasta baza de date".

Din comitetul stiintific al celei de a III-a sesiuni de comunicari stiintifice a tinerilor olimpicau facut parte profesori si specialisti in domeniu, precum Carmen Minca - Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Mustafa Oz - director al Liceului Teoretic International de Informatica Bucuresti, Wilhelm Kappel - directorul general ICPE-CA, Claudia Preda - Colegiul National Bilingv George Cosbuc si Mircea Ignat - coordonatorul Centrului Alexandru Proca.

"Avem 11 lucrari cu care ne mandrim. Au fost facute de cei mai buni elevi de la liceele cu renume si continuam sa atragem si pe altii. Facem initiare in cercetare, dar mergem si in competitii (...)", a declarat Mircea Ignat.

Cea de a III-a Sesiune de comunicari stiintifice a tinerilor olimpici a fost deschisa de Directorul General ICPE-CA, prof.dr. Wilhelm Kappel iar la sesiunea de comunicari au participat reprezentanti ai mediului stiintific, diplomatic si ai societatii civile.

Kappel a vorbit despre importanta revenirii tinerilor in tara, in cadrul institutelor de cercetare-dezvoltare, argumentand ca dotarea acestora este comparabila cu cea din strainatate, oferind reale posibilitati pentru performanta stiintifica.

Lucrarile sustinute au fost bine primite de participanti, iar tinerii au fost incurajati sa persevereze in cercetarile demarate prin Centrul de Initiere in Cercetarea Stiintifica a Tinerilor Olimpici Alexandru Proca, organizat in cadrul ICPE-CA.

Prezent la lucrarile simpozionului stiintific, Dorian Zemba, reprezentantulorganizatiei non-profit Junior Achievement Romania, care dezvolta proiecte educationale, de antrenoriat si integrare profesionala, a apreciat initiativele tinerilor cercetatori.

"Noi lucram foarte mult cu elevi si am fost surprins sa vad sa aiba astfel de preocupari pe cercetare. M-a impresionat proiectul care a prezentat un instrument care atasat pe antebrat dezvolta muschii maini. Poti face recuperare. Am vazut prototipul si ideea trebuie pusa in aplicare ca business. Ne dorim sa dezvoltam programe pe partea de stiinta, inginerie si matematica, astfel incat elevii sa isi dezvolte idei de afaceri in domeniu. De obicei, ideile sunt pierdute si de aceea noi am putea sa ii ajutam", a aratat Dorian Zemba.