Aproape 800 scoli si gradinite din Capitala nu au avize de functionare din partea Pompierilor, desi mai sunt 2 zile pana la inceoerea anului scolar 2016-2017, informeaza Digi24 citand date transmise de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din Capitala si din judetul Ilfov. ISU precizeaza ca aceste institutii de invatamant neautorizate vor functiona ca si pana acum, fara aceasta autorizatie, in baza unei declaratii pe propria raspundere, scrise sau verbale, pe care cei din conducerea scolii o vor face fata de autoritati.

Raed ArafatFoto: Agerpres

La aceste institutii s-au identificat nereguli precum lipsa extinctoarelor, lipsa planurilor de evacuare a elevilor pe fiecare etaj sau a sirenelor, anunta ISU Bucuresti.

Potrivit ISU Bucuresti si Ilfov, in ultima saptamana au venit peste 100 de cereri pentru acreditarea unor institutii de invatamant, dupa ce primarii sectoarelor din Capitala impreuna cu Primarul General au avut o sedinta cu reprezentanti ai Inspectoratului Scolar din Capitala, unde s-au discutat toate aceste nereguli, precizeaza Digi24.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a precizat ca exista un plan, o caravana care sa mearga prin toate scolile pentru a-i instrui pe elevi si pe profesori.

  •  Arafat despre situatia scolilor neautorizate pentru securitate la incendiu: Speram sa intre pe o linie de normalitate

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat si-a exprimat, sambata, speranta ca situatia scolilor care nu au autorizatie de securitate la incendiu se va rezolva si a anuntat ca sunt in derulare mai multe programe de pregatire a elevilor si profesorilor in caz de dezastre, transmite Agerpres.

"La asta a lucrat ISU, pe langa Ministerul Educatiei si toti. Si chiar a fost si o intalnire cu primarii de sector aici, la Bucuresti. Deci, noi speram sa se intre pe o linie de normalitate", a declarat Arafat, intrebat despre situatia scolilor fara autorizatie de securitate la incendiu la inceput de an scolar.

Arafat a aratat ca programele de instruire a elevilor in caz de dezastre nu se desfasoara doar in "Saptamana altfel".

"Ieri am lansat caravana care a intrat in dotarea IGSU si rolul este sa mearga nu doar prin Bucuresti, ci prin toata tara si sa pregateasca populatia, dar va avea si program la scoli. Deci, programe de pregatire a elevilor din scoli sunt mai multe pe care le avem in vizor. Este un program, de exemplu, care este in comun cu Germania, prin fonduri europene, care prevede crearea unui joc pentru copii care sa invete sa reactioneze la un cutremur, la un dezastru. Sunt mai multe proiecte al caror impact o sa-l vedeti pe parcursul momentelor in care se implementeaza", a adaugat secretarul de stat in MAI, care a participat la ceremonia inmanarii Drapelului de Lupta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti-Ilfov.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, ca 544 de cladiri din Capitala pentru invatamantul de stat nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu.

"Din punctul de vedere al situatiei existentei autorizatiilor de securitate la incendiu, din cele 919 cladiri pentru invatamantul de stat sunt autorizate numai 37. Un numar de 338 cladiri nu necesita obtinerea autorizatiei. Un total de 544 de cladiri nu sunt autorizate. In momentul de fata sunt depuse documentatiile pentru autorizare pentru aproximativ 120 unitati de invatamant cu cladirile aferente. Situatia este la fel pentru invatamantul particular, majoritatea unitatilor de invatamant particular nu sunt autorizate ISU. Aceasta problema va fi discutata in zilele urmatoare de reprezentantii autoritatilor locale si cu reprezentantii ISU pentru ca se pune problema unei expertize si a unui studiu foarte serios facut de catre cei care sunt experti in acest domeniu", a explicat Banu.