Anca Mitran, directorul Centrului National al Cinematografiei (CNC), a declarat pentru agentia de presa News.ro, luni seara, ca nu va demisiona de la conducerea institutiei, la cererea ministrului Culturii, Corina Suteu, intrucat acuzatiile care i-au fost aduse nu sunt sustinute de documente si dovezi fizice.

Ministrul Culturii cere demisia directorului Centrului National al Cinematografiei, Anca Mitran, intr-o scrisoare publicata pe site-ul ministerului, luni, cateva dintre motivele acestei solicitari fiind "blocajele interne", "lipsa de transparenta" si "neregulile administrative" la Arhiva Nationala de Filme.

"Cred ca e imperios necesar ca, la conducerea Centrului National al Cinematografiei (CNC), sa se afle cat mai curand o persoana ale carei actiuni sa demonstreze, concret, nu retoric, integritate, dorinta de reforma si transparenta decizionala. Cu alte cuvinte, aceasta institutie are nevoie in momentul de fata de un profil de director general diferit de al dumneavoastra. Am avut discutii directe in acest sens. Cred, de aceea, ca nu va surprinde ceea ce va solicit public", ii scrie ministrul Culturii, Corina Suteu, directorului CNC.

Ministrul Culturii considera ca reforma din domeniul cinematografiei ar trebui "accelerata".

Solicitarea vine in contextul in care, de la 1 august, CNC are un nou Consiliu de Administratie ce si-a inceput mandatul luni.

Dezbatere privind modificarea Legii Cinematografiei

De asemenea, marti va avea loc o dezbatere referitor la propunerile de modificare a Legii Cinematografiei. Moderatoarea audierii publice va fi doamna Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic. Comisia de experti care va participa la audierea publica si va redacta ulterior un set de recomandari privind viitorul text de modificare a actualei legi a cinematografiei (O.G. 39/2005) este alcatuita din reprezentanti ai unor institutii-cheie, in vederea avizarii viitoarelor propuneri.

La finalul audierii va fi organizata o conferinta de presa, in care doamna Corina Suteu, ministrul Culturii, va raspunde intrebarilor jurnalistilor pe marginea audierii publice.

Pe de alta parte, un grup de cineasti i-au cerut premierului Dacian Ciolos intr-o scrisoare deschisa sa o demita pe ministrul Culturii, Corina Suteu. ei sunt nemultumiti de initiativa ministrului Culturii de a impune o ordonanta de urgenta prin care sa fie modificata OG39/2005 privind cinematografia.