Premierul Dacian Ciolos va merge intr-o noua vizita in Germania, agenda externa din urmatoarea perioada cuprinzand si o vizita la Chisinau, au spus sambata, pentru Mediafax, surse guvernamentale, adaugand ca in Romania sunt asteptati vicepresedintele Comisiei Europene si premierul polonez.

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

La inceputul lunii septembrie, seful Executivului va merge din nou in vizita in Germania, unde se va intalni cu autoritatile unor landuri importante. Deplasarea din septembrie are o pronuntata componenta economica, fiind consacrata intalnirilor cu potentiali investitori germani in Romania.

In cursul mandatului sau, premierul a mai fost de doua ori in vizita oficiala in Germania, in ianuarie anul acesta si la jumatatea lunii mai. In ambele ocazii, Ciolos a avut intrevederi cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, prim-ministrul s-a intalnit si cu presedintele Germaniei, in luna iunie, cand Joachim Gauck a facut o vizita de stat in Romania. Atunci, Ciolos l-a informat pe presedintele german despre intentia sa de a efectua in septembrie o vizita in landurile Bavaria, Badern-Wurtemberg si Westfalia si Renania de Nord, "pentru extinderea cooperarii economice bilaterale".

Germania este primul partener comercial al Romaniei si al treilea investitor strain in Romania.

La sfarsitul lui august - inceputul lui septembrie, seful guvernului va merge la Chisinau, in conditiile in care pe 24 august va fi transferata prima transa din Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova. Acest document a fost semnat la Chisinau, in 7 octombrie 2015, valoarea asistentei financiare fiind de 60 de milioane de euro. Romania a conditionat acordarea sprijinului financiar de masurile concrete de reforma care vor fi luate de guvernul de la Chisinau si a transmis autoritatilor moldovene o lista de masuri la care trebuie sa procedeze.

Ciolos s-a intalnit cu omologul moldovean la Bucuresti in luna ianuarie si cu presedintele Moldovei Nicolae Timofti in luna februarie, cand acesta a facut o vizita oficiala in Romania.

Premierul se va intalni la sfarsitul lunii viitoare, la Suceava, cu premierul polonez Beata Szydᅤo, intrevederea vizand "coordonarea pe teme europene de actualitate", au precizat, pentru Mediafax, sursele citate.

Si premierul slovac Robert Fico, a carui tara detine presedintia rotativa a Uniunii Europene va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii august.

Unul dintre cei sapte vicepresedinti ai Comisiei Europene, Jyrki Kaitanen va veni in vizita in Romania, unde se va intalni cu premierul Ciolos, la inceputul lui septembrie. In actualul Executiv comunitar, comisarul european Kaitanen detine portofoliul ocuparii fortei de munca, cresterii economice, investitiilor si competitivitatii.

Este "foarte probabil" ca in timpul acestei vizite sa se semneze "contractul pentru gazoductul BRUA", au mai spus sursele citate.

Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), din cadrul Comisiei Europene a validat, pe 19 ianurie anul acesta, finantarea cu 179 milioane de euro a lucrarilor ce urmeaza sa fie efectuate de Transgaz la sistemul national de transport a gazelor naturale romanesc in vederea dezvoltarii unei conducte care va face legatura dintre Bulgaria si Austria via Romania si Ungaria (proiectul de interconectare Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA) - faza 1, anunta la inceputul anului Ministerul Energiei.