Omul de afaceri Kepe Istvan a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciu de aproape 14 milioane de lei, instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Tirgu Mures al DNA, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, Kepe Istvan este acuzat de participatie improprie la evaziune fiscala, participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani, toate savarsite in forma continuata.

In acelasi dosar a mai fost deferit justitiei Ilie Cengher, administrator al SC Iliudicris SRL, cercetat in stare de libertate pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la evaziune fiscala, participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata.

In plus, societatea Iliudicris SRL a fost trimisa in judecata pentru evaziune fiscala in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si uz de fals (70 de infractiuni).

Procurorii sustin ca inculpatul Kape Istvan a inceput in anul 2009 sa desfasoare actiuni pregatitoare pentru crearea unui lant de tranzactionare fictiva, prin controlul mai multor societati comerciale, cu scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului roman.

"Lantul de tranzactionare, ce a fost finalmente creat si controlat, a cuprins relatii comerciale fictive intre sase societati comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL. Concret, inculpatul Kepe Istvan a determinat cu intentie, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la savarsirea, fara vinovatie, a infractiunii de evaziune fiscala prin evidentierea in contabilitate a unui numar de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispozitia acestuia de catre inculpatul Cengher Ilie, in care erau inscrise mentiuni nereale privind pretinse livrari de marfuri", se precizeaza in comunicatul DNA.

Anchetatorii au constatat ca, ulterior, contabilul a completat cu mentiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare sau trimestriale pentru SC Iliudicris SRL, pe care le-a depus la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Harghita.

"In acelasi context, inculpatul Cengher Ilie, in calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a intocmit in fals un numar de 61 note de receptie in care a inscris contrar adevarului faptul ca s-ar fi receptionat marfuri pretins achizitionate de la o societate de tip fantoma controlata de inculpatul Kepe Istvan. Aceste inscrisuri au fost incredintate aceluiasi angajat spre a fi evidentiate contabil si pe care acesta le-a prezentat organelor de control (...) cu ocazia unui control efectuat in perioada 01.02.2012- 23.03.2012", se mai arata in comunicat.

In urma acestor demersuri, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 13.847.086 de lei, reprezentand TVA dedus nelegal. O parte din acesti bani, respectiv 2,6 milioane de lei, au fost transferati in contul aceleiasi firme fantoma si retrasi ulterior de o persoana de incredere a lui Kepe Istvan, in final banii ajungand la omul de afaceri, care cunostea provenienta lor ilicita.

Procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Ilie Cengher si Kepe Istvan, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita.