Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a refuzat sa faca declaratii la iesirea din sediul DNA, dupa ce a fost audiat, in calitate de martor, in dosarul privind redactarea unor lucrari stiintifice de catre detinuti, informeaza Agerpres. Laurentiu Streza a coordonat o carte scrisa in detentie de Gigi Becali cu titlul "Iubirea Milostiva si Mantuitoare", aparuta la editura "Seculum".

"Tot ce a fost de declarat, s-a declarat. Va multumesc foarte mult! Dumnezeu sa va ajute!", le-a spus mitropolitul ziaristilor la iesirea din sediul DNA.

In schimb, avocatul mitropolitului, Daniel Ionascu, a explicat ca Laurentiu Streza nu a coordonat sau avizat cartea lui Becali, ci doar a binecuvantat-o, la cererea unui calugar de la Muntele Athos.

"Preasfintia sa nu a avizat cartea, ci a binecuvantat-o. Asadar, fiecare dintre dumneavoastra amintiti-va ca este imposibil sa nu va fi trecut prin mana cel putin o data un acatist, o care din aceea mica sau orice carte tiparita in biserica. Asadar, nu exista carte care apare in biserica sa nu aiba binecuvantarea unui vicar, ca este mitropolit, ca este episcop. Un parinte de la Muntele Athos a mers la Preasfintitul si i-a cerut sa ii dea o binecuvantare domnului Becali, in asa fel incat acesta sa scrie in viitor o carte. Nu s-a pus problema vreunui capital de nicio natura, nici juridica si nici materiala. Nu s-a pus problema ca aceasta sa fie o contravaloare", a spus Daniel Ionascu.

Avocatul a adaugat ca nu s-a pus problema ca Gigi Becali sa faca sponsorizari catre Biserica in schimbul binecuvantarii acelei carti.

El a mai spus ca de fapt cartea a fost scrisa de calugarii de la Muntele Athos, iar Becali a pus doar titlul.

"Domnul George Becali nu este cel care a cerut, ci au cerut calugarii de la Muntele Athos care au scris lucrarea. Aceasta lucrare este un co-autorat. Titlul este al autorului, insa corectura, grafica, textul si tot ce este acolo a apartinut de la Muntele Athos. Un calugar de la Athos este cel care ii cere Preasfintitului aceasta binecuvantare, nu domnul Becali. Binecuvantarea a fost data pentru scrierea lucrarii. Cartea nu era scrisa. Cand s-a dat o binecuvantare, domnul Becali poate sa o foloseasca unde apreciaza domnia sa, insa raspunderea nu este a celui care da binecuvantarea", a afirmat avocatul.

Gigi Becali a beneficiat de eliberare conditionata, dupa ce pedeapsa i-a fost redusa in urma redactarii a cinci carti: "Iubirea Milostiva si Mantuitoare" - coordonator Laurentiu Streza, "Becali. Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei" - coordonator Dan Pavel, "Muntele Athos. Patria Ortodoxiei" - coordonator Teodosie, "Steaua si Becali" - coordonator Cojocaru Viorel, "Becali si Politica. Inceputurile" - coordonator Dan Pavel.

Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar in legatura cu lucrarile scrise de detinuti, in care sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.

Potrivit DNA, fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat.

"Dintr-o nota intocmita de Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si din datele existente in spatiul public rezulta indicii ca, in realitate, aceste conditii nu erau indeplinite, iar prin faptele savarsite s-a urmarit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate. In aceasta modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu inchisoarea pentru infractiuni de coruptie se regasesc condamnati care au executat sau urmeaza sa execute cu pana la 300 de zile mai putin decat stabilise instanta de judecata, exclusiv ca urmare a activitatii infractionale care face obiectul sesizarii din oficiu", declara DNA.

DNA precizeaza ca, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.

"Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate. Aceste recomandari ar fi avut o natura generica si ar fi fost folosite, uneori, in aceeasi forma, pentru elaborarea unor multiple lucrari cu caracter stiintific", mai spun procurorii.

Conform DNA, cadre universitare ar fi acceptat sa valideze valoarea unor lucrari si sa le includa in evidenta unor conferinte stiintifice internationale, in conditiile in care activitatea de elaborare desfasurata de autor durase cate o ora pentru fiecare comunicare.

De asemenea, reprezentantii unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrarilor fara a se raporta in niciun fel la valoarea stiintifica a acestora si interesul pietei de carte, in tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obisnuit.