Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat vineri ca Guvernul va construi doua penitenciare noi, cu cate 1.000 de locuri fiecare, ca solutie pentru suprapopularea inchisorilor din Romania, potrivit Mediafax. Raluca Pruna considera ca problema suprapopularii nu poate fi rezolvata pe termen lung decat prin construirea de noi penitenciare.

Raluca PrunaFoto: Ministerul Justitiei

"Guvernul s-a obligat printr-o strategie adoptata anul trecut sa construiasca doua penitenciare noi, de cate 1.000 de locuri fiecare, si acest lucru este cert. Exista finantare pentru asa ceva", a spus ministrul Justitiei.

Raluca Pruna sustine si ca este nevoie de consolidarea sistemului de probatiune: "Consiliul Europei spune ca simpla construire de locuri noi de detentie nu tine loc de viziune. Daca nu avem o politica penala coerenta, penitenciarele noi se pot umple si vom fi tot timpul in aceeasi situatie. O masura alternativa este si consolidarea sistemului de probatiune. Asta spune noul Cod de procedura penala, este o noua filosofie si aici trebuie sa lucram destul de mult. Am facut un temei legal pentru ca sistemul de probatiune sa primeasca 565 de posturi noi, pe care ar fi trebuit sa le primeasca in ultimii trei ani."

Dan Halchin, directorul general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, crede ca o solutie pentru aglomeratia din inchisori este scoaterea detinutilor la munca pentru mai multe ore: "Suprapopularea este o problema care nu poate fi rezolvata peste noapte, dar poate fi ameliorata prin scoaterea la munca, prin marirea programului in care detinutii stau in afara camerei, cel putin daca vorbim de regimul deschis si semideschis. Pentru agenda pe care o avem pe termen scurt, pana la sfarsitul anului, cred ca banii sunt suficienti pentru ceea ce vrem sa facem pe conditii de detentie. Construirea de penitenciare noi este prevazuta intr-o strategie pe termen indelungat."

In momentul de fata, in Romania, exista 52 de penitenciare si centre de reeducare, iar autoritatile anunta ca deficitul este de 9.000 de locuri.