Sindicatul Liber al Lucratorilor Feroviari din Ungaria (SLLF) a declansat luni dimineata greva generala pe termen nedeterminat, la miscarea de protest alaturandu-se si profesori, personal medical si fermieri, informeaza Rador.

Potrivit liderului de sindicat, la greva participa peste 3500 de lucratori.

Caile Ferate Ungare (MAV) au anuntat ca sunt pregatite pentru pornirea in cursa a trenurilor de transport calatori in momentul in care vor exista condiiile prielnice pentru aceasta.

Protestatarii au anuntat ca manifesteaza impotriva modificarii reglementarilor cu privire la modul de calculare a pensiilor si a proiectului de lege referitor la asigurarile medicale, precum si fata de desfiintarea liniilor ferate secundare.

Daca va fi respinsa in Parlament, legea reformei sanitare ar putea duce, luni seara, la caderea guvernului condus de Ferenc Gyurcsany.

Conform lui Istvan Gasko, presedintele SLLF, circa 3500 de lucratori au incetat activitatea. Pe parcursul grevei, in transportul feroviar intern si extern se vor inregistra intarzieri, anulari de trenuri, scurtarea unor curse, deoarece intre sindicat si MAV nu s-a incheiat un acord cu privire la asigurarea serviciilor necesare.

De asemenea, zeci de mii de angajati din domeniile invatamantului si sanitar, precum si fermieri si lucratori din aeroporturi s-au alaturat grevei declansate de sindicatul feroviar.

Feroviarii au anuntat ca vor bloca sosele din tara daca revendicarile grevistilor nu vor fi ascultate.

Sefa Biroului de presa din cadrul CFR Calatori, Alina Predescu, ne-a declarat ca, din cauza grevei feroviarilor din Ungaria, cateva trenuri internationale vor fi afectate.

Trenuri cu plecare din Romania vor fi oprite la granita ungara, in timp ce garnituri ce ar trebui sa ajunga in tara noastra vor fi oprite in statii din Ungaria.

Astfel, trenurile 374 si 375 Bucuresti Nord – Praga si retur se anuleaza pe relatia Praga – Budapesta –Praga, iar trenurile 241 si 240 Bucuresti Nord – Venetia si retur se anuleaza pe relatia Koprovnica – Budapesta – Koprovnica.

Totodata greva va afecta si circulatia trenurilor 346 si 347 Bucuresti Nord – Viena si retur care se anuleaza pe relatia Budapesta – Viena – Budapesta, iar trenurile 269 si 268 Budapesta – Munchen si retur se anuleaza pe relatia Viena – Budapesta – Viena (trenul are un vagon direct din Bucuresti Nord catre Munchen).