Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa desecretizeze si sa publice hotararile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii care vizeaza justitia si spune ca este important sa se discute in CSAT modul in care institutiile reprezentate in acest for se raporteaza la deciziile Curtii Constitutionale, mentionand in acest sens declaratia recenta a directorului SRI, Eduard Hellvig. "Afirmatia directorului SRI Hellvig ca prin aceasta decizie Curtea Constitutionala afecteaza siguranta nationala, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabila daca ne raportam la valorile specifice unui stat de drept", considera reprezentantii UNJR, potrivit Agerpres.

"Grav este ca nu e prima data cand SRI starneste panica in randul populatiei, invocand afectarea securitatii cetatenilor ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale. Exact acest tip de reactii din partea reprezentantilor SRI starnesc si mai multe ingrijorari vizavi de implicarea SRI in justitie", se arata intr-o scrisoare a Uniunii Nationale a Judecatorilor, adresata presedintelui Klaus Iohannis.

Uniunea Nationala a Judecatorilor mai apreciaza ca, intr-un stat de drept, "orice forma de presiune publica - directa sau indirecta - asupra Curtii Constitutionale, cu atat mai mult venita de la institutii de forta, este inacceptabila". UNJR a mentionat ca in aceasta lumina trebuie analizate si afirmatiile directorului SRI care, "desi afirma ca nu comenteaza decizia CCR, face exact acest lucru".

Uniunea Judecatorilor reitereaza si solicitarea, adresata inca din iunie 2015 presedintelui Klaus Iohannis, vizand desecretizarea si publicarea tuturor hotararilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justitia.

Uniunea apreciaza ca situatia actuala a fost cauzata si de faptul ca prerogativele si competentele serviciilor secrete in raporturile cu justitia au fost extinse "nu prin legi publice, previzibile si clare adoptate de Parlament, ci prin hotarari ale CSAT care sunt secrete": "In contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, ca a existat inclusiv o decizie a CSAT care a permis procurorilor sa autorizeze ei insisi interceptarile, desi aceasta competenta trebuia sa apartina exclusiv judecatorilor. Ne este neclar, in baza acestei decizii CSAT secrete, cate mandate de supraveghere tehnica emise de procurori s-au executat de catre SRI fara a trece prin filtrul unui judecator", se arata in scrisoare.

UNJR apreciaza si ca atacurile unor oameni politici si ale unor jurnalisti la adresa Curtii Constitutionale, in urma declararii ca neconstitutional al articolului din Codul de procedura penala, in baza caruia mandatele de supraveghere tehnica erau delegate altor organe ale statului, sunt "un atac direct la democratie si statul de drept si trebuie sa inceteze de indata": "Presiunile la adresa Curtii Constitutionale, pe care le vedem in acest moment, precum si manipularea opiniei publice, careia i se inoculeaza ideea ca CCR ar dinamita justitia, reprezinta un atac direct la democratia din Romania si la adresa drepturilor si libertatilor tuturor romanilor", se arata in scrisoare.

De asemenea, UNJR atrage atentia ca au existat parlamentari, inclusiv fosti sau actuali membri din Comisia de control al SRI, care au afirmat public ca, in urma acestei decizii, Romania devine o tara nesigura: "Afirmatia este perfect tendentioasa si falsa, deoarece decizia CCR in cauza nu afecteaza activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranta nationala", considera Uniunea Judecatorilor.

UNJR mai subliniaza ca infaptuirea justitiei si lupta anticoruptie nu se pot desfasura "decat in cadrul prevazut de Constitutie": "Ne intrebam retoric cum ar fi ca, de acum inainte, motivarile Curtii sa fie dezbatute si criticate de presa inainte ca acestea sa fie adoptate, iar considerentele judecatorilor constitutionali sa fie inlocuite cu cele ale jurnalistilor? O atare aruncare in derizoriu a activitatii Curtii Constitutionale este fara precedent si trebuie ferm condamnata", se mentioneaza in scrisoare.

Uniunea Nationala a Judecatorilor arata, de asemenea, ca a constatat "cu regret" ca organizatiile din societatea civila, "care si-au facut un renume din a spune ca apara statul de drept, sunt tacute si in fata acestui atac la adresa Curtii Constitutionale": "Valorile si principiile atat ale celor din presa, cat si din societatea civila sunt testate in momente de criza, cand trebuie ales intre legalitate si oportunitate. Reactiile sau tacerea unora in aceste momente au aratat cu adevarat valorile pe care le impartasesc si promoveaza."