Fostul presedinte Ion Iliescu a sustinut joi, intrebat cum comenteaza redeschiderea dosarelor Revolutiei si Mineriadei, ca CEDO "este alimentata" de oameni din tara si afirmat ca din aceste evenimente trebuie trase "concluziile politice adecvate", nu sa "tot plangem mortii'.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

'Eu ii inteleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici macar bulgarii. Deci la noi a fost o miscare radicala de inlaturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a insemnat sacrificii umane. Acum sa stam sa tot ... plangem mortii, in loc sa tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societatii romanesti...', a afirmat Ion Iliescu, citat de Agerpres, la intrebarile ziaristilor.

Intrebat cum comenteaza deciziile CEDO in privinta dosarelor Revolutiei si Mineriadei, fostul presedinte a aratat ca 'CEDO este alimentata' din tara.

'Nu CEDO. CEDO este alimentata de oameni de aici, interesati sa intretina asa ceva. (...) Nu stiu cui slujeste asa ceva. Altminteri, nu e nicio problema. Dar, pusa sub acest aspect, deci luarea la intrebari si analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu parti bune si cu parti mai putin bune, cu stari conflictuale. Am trecut peste ele, am depasit. Ce rost are sa dezgropam...? Ele trebuie sa formeze obiectul unor asemenea dezbateri in cazul unor oameni care stau si studiaza istoria, ca sa tragem invataminte, nu sa tot intretinem o stare...', a adaugat Ion Iliescu, referindu-se la redeschiderea celor doua dosare.

Reactia sa vine dupa ce CEDO decis sa acorde cate 15.000 de euro drept despagubiri romanilor ce au facut plangere in Dosarul Revolutiei.

Curtea a constatat ca "a avut loc o incalcare procedurala a Articolului 2 al Conventiei, din cauza lipsei unei investigatii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 in care rudele solicitantilor au fost impuscate si omorate".

UPDATE

In cursul serii, Ion Iliescu a revenit cu niste precizari, publicate pe blogul lui, in care isi exprima regretul ca o "exprimare eliptica poate suna drept indiferenta fata suferinta rudelor celor morti in acele zile".

Iata mai jos precizarile acestuia:

"La sfarsitul intalnirii de la Palatul Parlamentului, dedicata formarii CPUN, prima institutie a noii democratii romanesti, am raspuns unor intrebari ale presei, legate de intentia redeschiderii dosarului 'Revolutia din decembrie', si unor decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plangerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.

Revolutia Romana a fost un eveniment extrem de complex, si a spune ca poti sa-l cuprinzi intr-un dosar inseamna a ignora o intreaga realitate. Orice sentinte ar da un tribunal sau altul, ele nu inseamna ca reprezinta adevarul despre Revolutie. Sunt doar solutii particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificati vinovati de represiune, acestia au fost judecati si condamnati. Nu pentru o vina in general, ci pentru fapte concrete.

Regret faptul ca o exprimare eliptica, in contextul acestei discutii, poate suna drept indiferenta fata suferinta rudelor celor morti in acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am facut pentru cinstirea memoriei lor sta dovada ca nu este vorba de indiferenta sau de lipsa empatiei.

Cinstirea memoriei celor morti in timpul Revolutiei inseamna in primul rand sa actionam pentru ca Romania sa nu mai cunoasca totalitarismul. Iar pentru asta actiunea politica este primordiala. Democratia inseamna politica. Trebuie sa tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am facut gresit in acesti 26 de ani, inseamna sa intarim institutiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; sa ne facem datoria de a veghea ca tara asta sa ramana o democratie, drepturile si libertatile cetatenesti sa fie respectate".