Universitatea din Craiova a decis astazi ca profesorii care au avizat lucrarile scrise de catre detinuti in puscarii - pentru care acestia primesc reducere de pedeapsa - sa fie cercetati in cadrul unei comisii speciale. Decizia infiintarii acestei comisii interne de ancheta a fost luata in sedinta Senatului Universitatii, relateaza Mediafax. Amintim ca Universitatea din Craiova este institutia de invatamant superior cu cel mai mare numar de recomandari acordate in 2015 de catre profesorii sai pentru detinuti-scriitori.

Universitatea din CraiovaFoto: ucv.ro

Universitatea din Craiova a decis marti, 12 ianuarie 2015, in cadrul sedintei Senatului, cercetarea intr-o comisie speciala a cadrelor universitare care au avizat lucrarile publicate de mai multe persoane aflate in penitenciare, scrie agentia Mediafax. Comisia va analiza daca profesorii au incalcat codul deontologic, atunci cand au acordat aceste avize.

Dan Claudiu Danisor, rectorul Universitatii din Craiova, a anuntat ca o alta decizie este ca, "in perioada urmatoare, recomandarile sa fie eliberate numai dupa ce cadrul universitar va primi aprobarea Consiliului Director al Universitatii din Craiova".

Rectorul a precizat pentru Digi 24 ca profesorii de la Universitatea din Craiova "nu au avut acordul universitatii atunci cand au formulat aceste recomandari", de altfel nici legea nu prevede un acord de la universitate, si ca aceste cadre didactice si-au dat evaluarea pe doua puncte: "daca tema este importanta pentru a fi cercetata si daca persoana, detinutul, este capabila sa faca cercetarea. Acest al doilea aspect va fi analizat in comisie".

"Vom sanctiona numai daca se doveste ca a dat acea recomandare netinand cont de performantele stiintifice ale persoanei. Pentru ca sunt unii care au dovedit aceste performante inainte de a intra in inchisoare", a continuat Dan Claudiu Danisor.

Rectorul a adaugat ca aceasta capacitate stiintifica a celor care au scris lucrarile in detentie este demonstrata "de lucrarile eventuale publicate pana atunci, de activitatea sa, exista niste criterii de evaluare, sa vedem daca cadrele didactice le-au avut in vedere".

In ceea ce priveste faptul ca Universitatea din Craiova conduce topul universitatilor ai caror profesori au girat lucrarile din puscarii, rectorul a declarat la Digi 24 ca "suntem pe o pozitie care nu ne face cinste si nu am o explicatie pentru aceste lucruri".

Citeste si: