Guvernul creste cu 20% nivelul finantarii invatamantului preuniversitar

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2015, 14:45 Actualitate | Esenţial

Finantarea de baza asigurata de la bugetul de stat pentru invatamantul preuniversitar va fi majorata, in 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul in curs, potrivit unei Hotarari aprobate miercuri de Guvern. Astfel, costul standard per elev, in invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, creste de la 2.520 lei la 3.043 lei, iar in mediul rural, de la 2.898 lei la 3.499 lei.

Guvernul a aprobat o hotarare de modificare a HG 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/prescolar si stabilirea finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, care se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului per elev/prescolar.

Costul standard reprezinta cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora.

Prin aceeasi hotarare este majorat si costul standard per elev/prescolar privind cheltuielile cu pregatirea profesionala, cheltuielile cu evaluarea periodica a elevilor si cheltuieli prevazute la articolul bugetar "bunuri si servicii", de la 312 lei in 2015, la 321 lei.

Actul normativ stabileste si coeficientii de diferentiere pentru costurile standard per elev/prescolar si coeficientii de corectie pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani.

Finantarea de baza a unei unitati scolare rezulta prin multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficienti specifici unitatii scolare si cu numarul de elevi si se aproba, anual, prin hotarare a Guvernului.

Conform Legii Educatiei Nationale, finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul "resursa financiara urmeaza elevul", in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata. In anul scolar 2015-2016, in invatamamantul preuniversitar de stat sunt inscrisi peste 3.000.000 de elevi.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

857 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Intrebare pt ministrul educatei (Miercuri, 23 decembrie 2015, 15:15)

  muvis [utilizator]

  Ce inseamna cost standard per elev sau resursa financiara urmeaza elevul? Resursele se aloca efectivului de elevi stipulat de legea invatamantului? Adica daca sunt 32 elevi in clasa pregatitoare se dau bani doar pentru 20 asa cum spune art. 63 din legea invatamantului 1/2011?
  Sau se aloca pentru toti cei 32, chiar daca actul de invatamant este prejudiciat de supraaglomerarea claselor de elevi?
  Cui foloseste aplicarea acestui principiu?

  Sa raspunda dl. ministru, daca are curaj...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version