Guvernul a decis amanarea cu un an a intrarii in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, invocand faptul ca pana in prezent nu s-a facut niciunul dintre pasii prevazuti de actul normativ pentru a putea fi pus in practica, a anuntat purtatorul de cuvant al executivului, Dan Suciu. Initiatorul acestui act normativ - deputatul PSD Ana Birchall.- spune ca amanarea este o greseala si un lucru nedrept. In ianuarie, sefa misiunii FMI ii scria ministrului Finantelor "Suntem profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal (...) fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele".

Ana_BirchallFoto: Hotnews

Legea falimentului personal a fost inca din stadiul de proiect dezaprobata de FMi si de sistemul bancar. La inceputul acestui an, FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu avea o pozitie mai nuantata. "Suntem pentru legea falimentului personal. (...) Uitati cum a fost pentru legea insolventei firmelor (...) Sa va spun ce inseamna o lege care nu este buna. S-a dat legea insolventei persoanelor juridice, da? Si s-a ajuns la urmatoarea situatie: intra o firma in insolventa, insa actionarul principal are voie a doua zi sa-si infiinteze alta firma. Pai, ce inseamna asta decat stimularea indisciplinei de plata? Este valabila in Romania. Deci, o lege a insolventei persoanelor fizice trebuie sa fie bine facuta, o lege care poate sa fie aplicabila", a afirmat Isarescu, intrebat daca legea falimentului personal nu ar aduce un echilibru de forte in negocierile individuale dintre clientii persoane fizice si banci, solutie propusa de banca centrala.

Isarescu a detaliat ulterior ca o lege buna presupune si posibilitatea practica de a fi aplicata, inclusiv din perspectiva organizarii sistemului juridic.

"S-a ajuns in aceasta situatie deoarece nici unul dintre pasii prevazuti de lege nu a fost parcurs", a spus miercuri Dan Suciu, intr-o conferinta de presa.

Acesta a argumentat ca legea prevedea "termene foarte clare legate de acesti pasi" care trebuiau parcursi si a oferit cateva exemple: nu s-a constituit comisia la nivel central, normele metodologice privind aplicarea procedurilor trebuiau emise in 60 de zile, in 5 luni trebuiau stabilite corpurile profesionale.

"Guvernul e nevoit, avand in vedere toate acestea, sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016", a spus Suciu.

"Aceasta lege este in acest moment imposibil de implementat. Nu a fost in intentia guvernul sa o amane, considera legea oportuna dar vrea sa fie funcitonala", a intarit acesta.

Dan Suciu a mentionat ca aplicarea legii prevede eforturi serioase, evaluate la circa 13 milioane de lei pentru 2016 si la la 23 milioane lei pentru 2017 doar cheltuieli de personal, in conditiile in care e nevoie de angajarea in Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a 180 de persoane, alte 140 in comitetele de insolventa, iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa pregateasca in acest sens 600 de judecatori si 700 de grefieri.

Este "un efort logistic imens, nu s-a facut nicun pas" pana in prezent, a spus Suciu.

De partea cealalta, initiatorul acestui act normativ - deputatul PSD Ana Birchall.- spune ca amanarea este o greseala si un lucru nedrept.

"Amanarea implementarii Legii insolventei persoanelor fizice, un act normativ atat de asteptat de romanii aflati intr-o situatie financiara dificila, este o greseala si un lucru nedrept la adresa tuturor celor care asteapta sansa unei redresari financiare.

Birchall a mai adaugat ca motivul amanarii intrarii in vigoare a legii, intarzierea elaborarii normelor de aplicare, este unul nefundamentat. "Pentru mine este de neinteles de ce institutiile cu atributii in elaborarea normelor metodologice nu au dus la indeplinire toti pasii ramasi, astfel incat Legea insolventei persoanelor fizice sa fie aplicata la termenul prevazut in lege, iar debitorii persoane fizice sa poata beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevazut la redactarea proiectului de lege. Am facut mai multe interpelari la Guvern si la institutiile abilitate pentru a preintampina acest deznodamant, dar fara rezultat", a declarat Ana Birchall.

Deputatul PSD si-a manifestat nedumerirea fata de motivele invocate pentru amanarea intrarii in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice. "Dupa ce m-am luptat un an si jumatate pentru adoptarea acestei legi, trecand peste tot felul de incercari de blocare ale ei in diferite comisii, nu inteleg de ce se tergiverseaza, nejustificat, punerea ei in aplicare. Institutiile abilitate au avut la dispozitie sase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate in cateva zile daca exista reala vointa la nivel institutional. Nu vreau sa cred ca se doreste pedepsirea romanilor sufocati de datorii, refuzandu-li-se dreptul la o redresare financiara", a sustinut Ana Birchall.

In final, Birchall s-a aratat dezamagita ca romanii nu vor putea beneficia inca de prevederile unei legi care venea sa ii sprijine pe cei care risca sa isi piarda agoniseala de o viata. "M-am batut pentru ca Legea persoanelor fizice sa intre in vigoare si consider profund nejustificata amanarea implementarii ei. Cei care au decis amanarea proiectului sunt direct raspunzatori in fata romanilor care asteptau ca acest act normativ sa le permita iesirea din necazul finanicar in care au intrat, fara voia lor. Legea insolventei persoanelor fizice, proiect pe care l-am initiat in 2014 si care a fost adoptat in Parlament pe 20 mai a.c., ulterior promulgat de presedinte pe 18 iunie, ofera pentru prima data romanilor, debitori de buna-credinta aflati intr-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejati de riscul de a ramane pe drumuri, de a-si pierde bunurile agonisite de o viata sau sa continuie sa fie urmariti financiar pentru diferenta rezultata din valoarea initiala a imobilului si pretul obtinut dupa executarea silita", a incheiat Ana Birchall.

Legea insolventei persoanelor fizice a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 26 iunie si urma sa intre in vigoare la sase luni de la publicare.

Legea se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal etc., si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

In situatia in care datornicul considera ca se afla in insolventa (deoarece nu dispune de lichiditati pentru plata datoriilor scadente - starea de insolventa poate fi luata in considerare daca termenul de plata a datoriilor a fost depasit cu mai mult de 90 zile), dar situatia financiara a acestuia nu este iremediabil compromisa poate cere Comisiei de Insolventa deschiderea insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedura administrativa si nu judiciara. In acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie sa totalizeze 15 salarii minime pe economie.