Guvernul a aprobat miercuri o Hotarare care va permite deblocarea demersurilor pentru organizarea expozitiei "Comorile Romaniei" in China. Prin actul normativ adoptat miercuri, Guvernul a eliminat articolul referitor la obligatia instituita MApN, ceea ce va permite Ministerului Culturii sa externalizeze transportul. Astfel, exponatele si curierii vor fi transportate cu o cursa charter, a unei companii de linie, specializata in astfel de servicii.

Printr-un act normativ adoptat in 2014, transportul exponatelor si a curierilor care le insoteste in China trebuia asigurat de catre aeronave militare ale Ministerului Apararii Nationale, Fortele Aeriene Romane. Insa modificarea de miercuri a fost necesara deoarece reprezentantii acestei institutii au comunicat ca nu au disponibilitatea tehnica necesara pentru a executa, in conditii de siguranta, misiunea de transport aerian cu aeronave militare.

Expozitia "Comorile Romaniei" in Republica Populara Chineza se va organiza atat la Muzeul National al Chinei din Beijing, cat si la Muzeul Provinciei Sichuan, in perioada ianuarie- iulie 2016.

Expozitia va fi organizata in comun de Ministerul Culturii din Romania, Ambasada Romaniei la Beijing, Administratia de Stat a Patrimoniului Cultural din China si Muzeul National al Chinei.

Expozitia va fi una complexa, urmand sa prezinte un mare turneu al mostenirilor culturale ale Romanei in China si Asia, si va reuni 445 de exponate, piese arheologice si de arta de mare valoare istorica si artistica, reprezentative pentru creatia umana din spatiul romanesc din paleolitic pana in secolul al XVIII -lea, multe dintre ele unicate nu numai in Romania, dar si in Europa si in lume.

La organizarea acestei expozitii au luat parte 31 de muzee, sub coordonarea Muzeului National de Istorie a Romaniei si Muzeului National de Arta al Romaniei.