Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, legea Agentiei Nationale de Integritate, prin care vicepresedintele ANI va prelua temporar atributiile presedintelui Agentiei, a anuntat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, citat de NewsIn.

In acest fel, primele verificari ale averilor ar trebui sa inceapa in ianuarie 2008.

"Deblocam astfel situatia pe care nu am putut sa o rezolvam, la inceputul acestei saptamani, prin amanarea votului Senatului asupra ordonantei emise in luna mai. Avand in vedere modificarile de astazi, Agentia ar putea incepe primele verificari in a doua parte a lunii ianuarie", a declarat Chiuariu.

Ca urmare a ordonantei de urgenta aprobate de guvern, vicepresedintele Agentiei, Alexandru Macovei, va prelua atributiile prevazute pentru functia de presedinte, inclusiv cele privind aprobarea statului de functii si personal, precum si a strategiei Agentiei privind activitatea de control a averilor si de verificare a conflictelor de interese.

Actul normativ adoptat de Executiv stabileste ca, in termen de cinci zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Justitiei, Ministerul Internelor, Ministerul Muncii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Agentia Nationala a Functionarilor Publici vor detasa 28 de persoane care vor desfasura operatiuni legate de infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei.

Modificarea legii ANI a fost propusa de Consiliul National de Integritate (CNI), dupa ce toti candidatii la functia de presedinte au fost respinsi la al doilea concurs organizat pentru ocuparea acestei functii.

Primul concurs pentru ocuparea functiei de presedinte al ANI s-a desfasurat in toamna acestui an, insa niciun candidat nu a reusit sa obtina mai mult de 70 de puncte, minimul necesar.