Iosif Mihai Puwak, sotul fostului ministru al Integrarii, Hildegard Puwak, a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare pentru deturnarea de fonduri ale Uniunii Europene, informeaza NewsIn.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in aceasta vara in judecata pe Iosif Puwak, pentru deturnare de fonduri europene si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul comunitatilor europene.\

Puwak a fost acuzat ca a deturnat peste 30.000 de euro din fonduri europene, cu cinci ani in urma, pe vremea cand sotia sa, Hildegard Puwak, era ministru al integrarii europene in guvernul Nastase.

Conform rechizitoriului, Iosif Puwak a obtinut, in 2002, prin societatea Geroconstruct, o finantare de aproximativ 40.000 de euro, din fonduri europene nerambursabile derulate prin programul „Leonardo da Vinci”.

El trebuia sa foloseasca aceasta suma pentru a trimite la specializare, in Germania, 15 muncitori romani. Acestia urmau sa lucreze opt saptamani in cadrul firmei germane Millenium GmbH, care a renuntat insa sa se mai implice in proiect. Drept urmare, Puwak a gasit ca „partener” o firma-fantoma, reprezentata chiar de verisoara sa, Alida Stalek.

In vara lui 2002, Iosif Puwak a trimis in Germania 15 persoane, dar acestea nu au participat la cursuri de pregatire, „desfasurand activitati de turism si agrement”, dupa cum arata anchetatorii.