Judecatorii instantei supreme arata in motivarea sentintei de condamanare la 15 ani de inchisoare a generalilor (r) Victor Stanculescu si Mihai Chitac ca cei doi nu pot fi exonerati de raspunderea penala de a fi executat ordinul lui Ceausescu de a se trage in manifestantii de la Timisoara in decembrie 1989. Motivarea Inaltei Curti a intirziat 8 luni, motiv pentru care recursul declansat de MApN nu s-a putut judeca la completul de noua judecatori.

Cei doi generali stiau ca ordinul este ilegal, pentru ca erau informati de caracterul anticomunist al revoltei de la Timisoara. Generalii au invocat in apararea lor faptul ca trebuiau sa se supuna ordinelor date de superiori. Decizia judecatorilor va fi deosebit de importanta in momentul in care se va jdueca recursul MApN deoarece generalii nu-si vor m ai putea construi apararea pe argumentul ca erau obligati de prevederile regulamentului militar sa execute ordinele.

Conform rechizitoriului, in sedinta Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din 17 decembrie 1989, s-a luat hotararea de a se face uz de arme de foc cu munitie de razboi. Ordinul a fost transmis mai departe de Nicolae Ceausescu in cadrul unei teleconferinte. „Ordinul de a deschide foc impotriva manifestantilor avea un caracter vadit ilegal, nu era emis in baza prevederilor niciunei legi sau a Constitutiei si, prin urmare, nu trebuia pus in executare“, se arata in motivarea judecatorilor.

Magistratii au mai stabilit ca generalii Stanculescu si Chitac au dat dovada de "exces de zel" in reprimarea demonstrantilor. Acesta este si motivul pentru care Ceausescu l-a numit in seara zilei de 20 decembrie 1989 pe generalul Stanculescu in functia de comandant militar unic al municipiului Timisoara.

In ce-l priveste pe generalul Chitac, magistratii arata in motivarea sentintei ca " acesta s-a implicat in mod vadit in executarea ordinului ce a avut ca urmare impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253 foarte grav".

Magistraţii au arătat că, potrivit reglementărilor în vigoare, în decembrie 1989, comandanţii ce au dreptul să dea ordine poartă întreaga responsabilitate pentru legalitatea şi urmările ordinelor date.

Darea de către comandat şi executarea de către subordonat a unui ordin ilegal atrag răspunderea atât pentru unul cât şi pentru celălalt, susţin magistraţii. D

Instanta suprema i-a condamnat la data de 3 aprilie pe cei doi generali la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cinci ani interzicerea unor drepturi.

In acest proces este parte si Ministerul Apararii care a facut deja recurs. Acesta se va judeca la Completul de 9 judecatori, pana in acest moment nefiind stabilita o data a procesului din cauza ca Inalta Curte a intirziat cu motivarea sentintei cu opt luni de zile.