Restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat, neconstitutionala

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 8 octombrie 2015, 14:48 Actualitate | Esenţial

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a retinut, joi, ca restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat este neconstitutionala, fiind incalcat dreptul de acces la justitie al partii civile, partii responsabile civilmente si al persoanei vatamate, scrie Agerpres.

Plenul Curtii a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 347 alin. (1) din Codul de procedura penala care prevede: 'In termen de 3 zile de la comunicarea incheierii prevazute la art. 346 alin. (1), procurorul si inculpatul pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5)'.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 347 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia numai 'procurorul si inculpatul' pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstitutionala.

'Curtea a retinut ca restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat determina incalcarea dreptului de acces la justitie, consacrat de art. 21 din Constitutie, al partii civile, partii responsabile civilmente si al persoanei vatamate avand in vedere faptul ca, pe de o parte, rezultatul procedurii in camera preliminara referitor la stabilirea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala are o influenta directa asupra desfasurarii judecatii pe fond, iar, pe de alta parte, solutiile prevazute la art. 346 alin. (3)-(5) din Codul de procedura penala vizeaza toate partile din proces si persoana vatamata', se arata intr-un comunicat al CCR.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat, respectiv Judecatoria Moinesti.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
[P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

585 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă