Restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat, neconstitutionala

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 8 octombrie 2015, 14:48 Actualitate | Esenţial

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a retinut, joi, ca restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat este neconstitutionala, fiind incalcat dreptul de acces la justitie al partii civile, partii responsabile civilmente si al persoanei vatamate, scrie Agerpres.

Plenul Curtii a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 347 alin. (1) din Codul de procedura penala care prevede: 'In termen de 3 zile de la comunicarea incheierii prevazute la art. 346 alin. (1), procurorul si inculpatul pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5)'.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 347 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia numai 'procurorul si inculpatul' pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstitutionala.

'Curtea a retinut ca restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat determina incalcarea dreptului de acces la justitie, consacrat de art. 21 din Constitutie, al partii civile, partii responsabile civilmente si al persoanei vatamate avand in vedere faptul ca, pe de o parte, rezultatul procedurii in camera preliminara referitor la stabilirea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala are o influenta directa asupra desfasurarii judecatii pe fond, iar, pe de alta parte, solutiile prevazute la art. 346 alin. (3)-(5) din Codul de procedura penala vizeaza toate partile din proces si persoana vatamata', se arata intr-un comunicat al CCR.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat, respectiv Judecatoria Moinesti.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.​VIDEO / LIVE TEXT MASA ROTUNDA Ce fac si ce ar putea sa faca bancile pentru economie si companii? Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, in dialog cu cititorii HotNews.ro

Am vazut saptamana trecuta ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere economica record - insa analistii si economistii, ne anuntam ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Este economia bine finantata in acest moment? Se fac investitii private? Dar publice? Cum pot ajuta bancile mai mult economia, statul si companiile private? La toate aceste intrebari vor raspune Horia Braun, economistul sef al BCR, alaturi de Florian Libocor (economistul sef al BRD-GSG) si de Andrei Radulescu (economist sef al BT) in cadrul mesei rotunde care va avea loc, luni, 20 noiembrie, incepand cu ora 9:00.
  • Intalnirea a inceput. Urmareste VIDEO in articol

635 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi