Guvernul primeste noi amenintari cu proteste din partea sindicalistilor din educatie, dupa ce premierul a anuntat ieri ca mareste cu 25% salariile medicilor. FSLI aminteste ca acordul semnat de Ponta, inainte de alegerile prezidentiale, cu sindicatele din educatie prevede o crestere a salariilor in educatie "cu 34% pana la finalul anului 2017". Acest procent, "fata de cel de 100% promis a se acorda salariatilor din sanatate tot pana la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabila", a avertizat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Simion HancescuFoto: Agerpres

"Daca Guvernul nu va face efortul de a gasi o solutie de majorare suplimentara si pentru salariatii din invatamant, cu siguranta ca numeroasele mesaje de revolta, pe care le-am primit, se vor transforma in fapte, ceea ce inseamna ca Executivul trebuie sa se astepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul scolar sa inceapa in cele mai bune conditii pentru elevi si dascali", a anuntat liderul FSLI.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) anunta ca "apreciaza ca justa decizia luata de Guvernul Romaniei de a majora salariile angajatilor din sanatate, dar reaminteste Guvernului ca, in Programul de guvernare, mai exista un domeniu prioritar - educatia".

Sindicalistii sustin ca "dupa majorarile substantiale acordate inaltilor demnitari si cele anuntate pentru sanatate, se impune ca reprezentantii Guvernului sa regandeasca, impreuna cu sindicatele, calendarul cresterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform caruia salariile ar urma sa creasca cu 34% pana la finalul anului 2017".

Simion Hancescu afirma ca "acest procent de 34%, fata de cel de 100% promis a se acorda salariatilor din sanatate tot pana la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabila si un dezechilibru major intre cele doua domenii strategice".

Sindicalistii de la FSLI spun ca, "dupa majorarea din luna martie a.c., salariul net al unui invatator debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de cariera este de 1.825 de lei".

Informatii de background

Aceasta este a doua reactie a unei federatii sindicale din invatamant, la anuntul prim-ministrului Victor Ponta ca mareste, de la 1 octombrie, cu 25% salariile personalului din sistemul sanitar. Ponta a declarat ieri, 18 august, ca va fi o marire graduala a salariilor din sanatate "asumata inainte de Legea bugetului, in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoare crestere de 25% si in acelasi fel 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente si restul personalului".

Decizia Guvernului de a majora salariile din sanatate a venit dupa ce Inalta Curte a decis ca medicii nu pot primi primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti si dupa ce mii de medici au aderat la un grup de initiativa pe Facebook, unde discuta despre o posibila greva generala.

Primii care i-au cerut Executivului aceleasi drepturi ca cele promise medicilor au fost sindicalistii din Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret". Inainte ca Ponta sa termine conferinta de presa in care a anuntat majorarile din sanatate, FSE Spiru Haret a avertizat Guvernul, printr-un comunicat de presa, ca "majorarile salariale acordate in ultima perioada unor categorii de personal in detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a starii de nemultumire in randul angajatilor din invatamant, care poate conduce la posibile actiuni de protest cu ocazia inceperii noului an scolar".

Au urmat sindicalistii din politie, care au cerut majorarea salariilor cu 70%.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a reactionat la solicitarile FSE Spiru Haret si a declarat ca nu poate promite o majorare cu 25% a salariilor profesorilor. "E greu sa tii pasul cu toate aceste solicitari. Colegii din sanatate au avut si ei nemultumiri atunci cand au fost cresteri salariale in educatie", a afirma Cimpeanu, care a precizat ca "pana acum cateva zile, sindicatele erau multumite" de propunerile salariale facute de Ministerul Educatiei.

Cronologia cererilor de majorare a salariilor: