​Medicii care lucreaza in sistemul de stat nu pot primi de la pacienti plati suplimentare sau donatii de la pacienti, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit avocatnet.ro. Decizia vine ca urmare a unei sesizari a Curtii Militare de Apel Bucuresti, dupa o sentinta penala de achitare a unui inculpat.

Medicii nu pot lua bani sau donatii de la pacientiFoto: Rompres

Hotararea a fost pronuntata pe 4 iunie 2015 si a fost publicata in Monitorul Oficial pe 5 august, data de la care a devenit obligatorie. “Fapta medicului angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen”, se arata in decizia pronuntata de Inalta Curte.

Decizia a venit ca urmare a unei sesizari facute de Curtea Militara de Apel Bucuresti, care, la randul ei, fusese sesizata sa solutioneze apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia pentru combaterea infractiunilor de coruptie savarsite de militari si inculpatul M.I. impotriva unei sentinte penale din martie 2014 prin care inculpatul fusese achitat.