Vaduva fostului presedinte sud-coreean Kim Dae-jung, Lee Hee-ho, incepe miercuri o vizita de trei zile in Coreea de Nord, cu speranta sa ajute la o diminuare a tensiunilor care au contracarat cooperarea transfrontaliera intre cele doua tari surori si inamice, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Vizita pe care fosta Prima Doamna Lee Hee-ho o efectueaza in perioada 5-8 august pare sa aiba un caracter umanitar, insa exista speculatii referitoare la o posibila intalnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a aprobat personal aceasta calatorie.

"Sper ca aceasta vizita sa ofere o fereastra pentru mai mult dialog, (mai multe) schimburi si (mai multa) cooperare", a declarat la plecare, pe aeroportul din Seul, Lee Hee-ho, citata de purtatorul sau de cuvant.

"Merg la Phenian cu speranta ca noi, coreenii, sa putem sa ne vindecam ranile si suferinta ultimilor 70 de ani de disensuni", a declarat ea.

Cele doua Corei se afla - teoretic - in razboi, iar zboruri directe intre cele doua tari - ca cel luat de catre Lee Hee-ho si cei 18 membri ai anturajului sau - sunt extrem de rare.

Fosta Prima Doamna a vizitat Coreea de Nord in trei randuri, ultima data pentru a-i aduce un omagiu, in timpul funeraliilor, tatalui lui Kim Jong-un, fostul lider Kim Jong-il, in decembrie 2011.

Insa aceasta politica a fost abandonata in mare parte dupa ce la putere a venit un Guvern conservator, in 2008, iar legaturile transfrontaliere au fost puternic afectate.

O serie de teste nucleare si de lansari de rachete de catre regimul nord-coreean si confruntari militare ocazionale, in ultimii ani, au amplificat tensiunile deja existente.

Seulul a subliniat ca vizita fostei Primei Doamne este personala si ca Lee Hee-ho nu poarta niciun mesaj oficial din partea Guvernului sud-coreean.

Insa din anturajul ei fac parte oficiali sud-coreeni.

De asemenea, unii analisti apreciaza ca aceasta vizita si aprobarea ei de catre Kim Jong-un poate oferi o fereastra in vederea reluarii dialogului asupra unor probleme non-politice.

Aproape toate negocierile in probleme majore - de la arsenalul nuclear al Phenianului si pana la reluarea acordarii unui ajutor public de catre Seul regimului stalinist - au fost abandonate de ani de zile.

Vizita lui Lee Hee-ho are loc chiar inainte de marcarea, pe 15 august, a 70 de ani de la eliberarea in 1945 a Peninsulei Coreene - inainte sa fie impartita - de sub dominatia coloniala japoneza.