Presedintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare prin care cere aprobarea Parlamentului pentru deschiderea in Bucuresti a doua structuri NATO: Comandamentul international de divizie si Unitatea de integrare a fortelor Aliantei.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Va adresez rugamintea ca, in temeiul prevederilor art. 3 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, republicata, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii e Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTERGRATION UNIT (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS (MND-SE HQ) cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Ganrizoana Bucuresti", se arata in scrisoarea adresata de presedintele Iohannis.

Scrisoarea va fi discutata in Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Ministrul roman de Externe explica, intr-un interviu acordat HotNews.ro la inceputul acestui an, ca Unitatea de Integrare a Fortelor are ca rol sprijinirea fortei de reactie rapida a NATO, care va fi formata din cateva mii de oameni, cu capacitate de desfasurare in teren in foarte scurt timp.

Aceasta forta de interventie rapida "are nevoie de aceste centre de comanda si control la nivel local in fiecare stat din flancul estic pentru a putea sa fie usor desfasurata, pentru a se putea face planurile de desfasurare din timp, pentru a se gasi diversele variante de actiune si pentru a dirija activitatea, nu doar in ceea ce priveste o eventuala actiune reala, dar si pentru exercitii care se vor face pentru cresterea capacitatii operationale a acestor forte de reactie rapida".

Redam mai jos scrisoarea integral (vezi textul integral si in documentul atasat):

"In contextul crizei din Ucraina, al actiunilor agresive ale Federatiei Ruse in regiune si a masurilor NATO prin care se doreste reconfifurarea posturii militare strategice de aparare si descurajare a Aliantei, Summit-ul NATO din Marea Britanie a reprezentat un reper pentru testarea solidaritatii Aliate in ceea ce priveste reafirmarea angajamentului pentru apararea colectiva.

Pentru punerea in aplicare a masurilor adoptate, la nivelul Autoritatii Militare NATO a fost elaborat Planul de Crestere a Capacitatii Operationale a Aliantei (Readiness Action Plan/RAP), care cuprinde masurile necesare unui raspuns adecvat atat amenintarilor care vin din partea Federatiei Ruse, cu focalizare asupra optiunilor prioritare privind asigurarea prezentei NATO in flancul sud-estic al Aliantei, cat si oricarui tip de amenintare la adresa securitatii Aliantei.

O semnificatie aparte pentru interesele nationale de securitate o reprezinta constituirea imediata, pe teritoriile aliatilor din est (Romania, Polonia, BUlgaria si cele trei state baltice), a Unitatilor pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIUs) si acceptarea ofertei Romaniei de constituire si operationalizare a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (MND-SE HQ).

Obiectivul primordial consta in realizarea unei capacitati interimare nationale NFIU ROU pana la inceputul lunii iunie 2015, astfel incat acest lucru sa poata fi anuntat cu ocazia reuniunii minsitrilor apararii NATO din luna iunie a.c., iar inainte de Summit-ul NATO de la Varsovia, care va avea loc la mijlocul anului 2016, sa se realizeze capacitatea operationala finala (FOC).

Comandamentul Diviziei Multinationale SUD-EST/MND-SE HQ va prelua coordonarea entitatilor NFIU dispuse pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, fiind in masura sa asigur comanda si controlul intr-o operatie de tip Art. 5 in flancul de sud-est al zonei de responsabilitate a NATO si va fi pus la dispozitia Aliantei incepand cu anul 2016 - capacitatea operationala initiala si 2018 - capacitatea operationala finala.

In acest context, va adresez rugamintea ca, in temeiul prevederilor art. 3 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, republicata, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii e Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTERGRATION UNIT (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS (MND-SE HQ) cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Ganrizoana Bucuresti, in urmatoarele conditii:

- organizarea, functionarea, incadrarea cu personal, administrarea, sprijinul natiunii gazda, precum si alte detalii encesare indeplinirii misiunii NFIU ROU si MND-SE HQ se stabilesc prin intelegeri incheiate de catre Ministerul Apararii Nationale din Romania, autoritatile militare nATO si tatele liate participante;

- pe timpul functionarii, pe teritoriul Romaniei, NFIU ROU si MND-SE HQ beneficiaza de prevederile Acordului dintre statele parti la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul fortelor lor, semnat la Londra, la 19 iunie 1951 si de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internationale, infiintate in temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris, la 28 august 1952, ratificate prin Legea nr. 362/2004, precum si de prevederile Memorandumului de intelegere intre Guvernul Romaniei si Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa si Comandamentul SUprem Aliat pentru Transformare privind oferirea de sprijin al natiunii gazda in vederea desfasurarii de exercitii si operatii NATO (…)

- dislocarea NFIU si MND-SE HQ in misiuni in afara teritoriului Romaniei se executa la ordinul autoritatilor NATO abilitate."