Daniel Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, pentru functia de procuror sef al DIICOT, va sustine luni interviul in cadrul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informeaza Agerpres.

Potrivit ordinii de zi publicate pe site-ul CSM, interviul este programat de la ora 10,00. Primele 30 de minute sunt alocate pentru sustinerea proiectului de management de catre Horodniceanu, dupa care vor urma 75 de minute pentru intrebari si raspunsuri.

Pe 9 aprilie, ministrul Justitiei a anuntat ca l-a propus pe Daniel-Constantin Horodniceanu, sef DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi, pentru functia de procuror sef al DIICOT.

In proiectul sau de management depus la CSM, Daniel Horodniceanu doreste "readucerea increderii in cadrul colectivelor, in special in cel al Structurii Centrale, grav afectate, in special psihologic, dupa evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat si o diminuare a dorintei de performanta a procurorilor", el facand referire la arestarea fostei sefe a DIICOT Alina Bica.

De asemenea, Horodniceanu propune sa se "reincarce responsabilizarea fiecarui procuror" in ceea ce priveste actele si activitatile desfasurate, dar si readucerea spiritului de echipa, precum si verificarea individuala, de catre echipa nou-formata, a fiecarui procuror si crearea unui moment "zero" in ceea ce priveste activitatea acestora.

Tot in proiectul de management, Horodniceanu a identificat mai multe riscuri la adresa DIICOT: scurgerile de informatii din dosare; influentarea deciziilor procurorilor de catre persoane cu putere economica si financiara; interesul unor persoane din lumea interlopa locala de a recruta politisti si magistrati; cresterea gradului de specializare a infractorilor in domeniul criminalitatii organizate; lipsa de protectie fizica a procurorilor; campanii de presa care au indus o presiune psihologica asupra procurorilor, mai ales in cadrul unor dosare in care sunt implicati politicieni si oameni de afaceri.

Conform reglementarilor legale in vigoare, procurorul sef al DIICOT este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Horodniceanu are o vechime in functia de procuror de 16 ani, din care 6 ani in functii de conducere.

In prezent este procuror-sef al Serviciului Teritorial Iasi al DIICOT. A fost procuror-sef al Biroului Teritorial Iasi - DIICOT, in perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv procuror-sef al Serviciului Teritorial Iasi - DIICOT in perioada iunie 2012 - 2015.

De asemenea, a fost formator in cadrul Institutului National al Magistraturii in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului; formator in domeniul ascultarii copilului in cadrul procedurilor judiciare, precum si in domeniul protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane.

A absolvit cursuri postuniversitare in domeniul dreptului penal, al eticii si deontologiei profesionale a magistratilor, protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane, infractionalitatii informatice, consolidarii capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale. A semnat mai multe articole de specialitate juridica.