Directorul FBI James Comey, aflat in vizita marti la Bucuresti, a avut intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta dar si cu directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig. Potrivit informatiilor puse la dispozitie de institutiile romane, printre subiectele abordate in cadrul intalnirilor s-au numarat "noi proiecte de largire a cooperarii specifice bilaterale in noul context regional", "cooperarea in zona de contrainformatii si a institutiilor de aplicare a legii", precum si despre "masuri de consolidare interna a statului".

James ComeyFoto: FBI.gov

In cadrul intalnirii dintre Klaus Iohannis si James Comey, cei doi oficiali au subliniat faptul ca Romania si Statele Unite ale Americii trebuie sa faca fata unor noi provocari de securitate generate, spre exemplu, de terorism sau criminalitatea cibernetica si, tocmai de aceea, serviciile de informatii trebuie sa fie pregatite sa raspunda unor asemenea riscuri, informeaza Administratia Prezidentiala.

Totodata, alaturi de colaborarea in plan militar, "cooperarea in zona de contrainformatii si a institutiilor de aplicare a legii reprezinta un element cheie al parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii".

In cadrul intalnirii cu premierul Victor Ponta, au fost discutate noi proiecte de largire a cooperarii specifice bilaterale in noul context regional si al multiplicarii amenintarilor de securitate globale, potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern.

Cei doi demnitari au avut si un schimb de opinii si pe tema recentelor evolutii regionale si au apreciat importanta pe care o are in acest context consolidarea Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA precum si a prezentei militare NATO si SUA in regiune

Pe agenda de marti a sefului FBI s-a numarat si o intalnire cu directorul SRI Eduard Hellvig. ocazie cu care s-a vorbit despre buna cooperare dintre cele doua institutii in domenii de interes reciproc, precum securitatea cibernetica, combaterea criminalitatii organizate si a coruptiei, combaterea terorismului, contracararea actiunilor de spionaj, dar si in ceea ce priveste instruirea personalului.

De asemenea, directorii celor doua institutii au evaluat perspectivele de evolutie viitoare a parteneriatului bilateral, convenind sa acorde un loc aparte componentei de securitate cibernetica, domeniu in care SRI este autoritate nationala.

Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul SRI se precizeaza ca vizita de lucru a directorului FBI se desfasoara pe fondul unor provocari majore la adresa stabilitatii regionale si mondiale, provocari a caror gestionare reclama, pe de o parte, masuri de consolidare interna a statului si, pe de alta parte, intensificarea cooperarii SRI cu parteneri precum Biroul Federal de Investigatii din SUA, in vederea protejarii intereselor de securitate ale Romaniei si ale cetatenilor sai.