Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, prilej cu care "a subliniat ca rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formula de compunere a puterii executive in care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova sa fie impartita intre toate partidele proeuropene", potrivit unui comunicat de presa. Practic, Iohannis sugereaza ca toate cele trei partide pro-europene de la Chisinau sa faca parte din Guvern, in conditiile in care negocierile politice din ultimele saptamani au conturat o majoritate din care lipseste Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu.

Mai mult, calculele politice de la Chisinau arata ca noua coalitie guvernamentala, formata din PLDM (Filat - Leanca) si PDM (Lupu - Plahotniuc) are nevoie de sprijinul comunistilor lui Voronin pentru a trece prin Parlament initiativele legislative importante.

Iohannis a facut referire si la cooptarea comunistilor in coalitia guvernamentala (chiar daca niciodata asumata public de PLDM si PDM), spunand ca "un guvern stabil si cu o viziune unitara proeuropeana este de preferat oricarei alte solutii de compromis".

Comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis a avut miercuri, 4 februarie a.c., o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova în România, domnul Iurie Reniţă. În cadrul acestei întrevederi au fost abordate mai multe teme, printre care evoluţia politicii interne din Republica Moldova.

În acest context, domnul Preşedinte Iohannis a menţionat că rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni.

De asemenea, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a menţionat că Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne.

Domnul Preşedinte Iohannis a subliniat că rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil.