Presedintele ales, Klaus Iohannis, se loveste de primele probleme inainte sa se instaleze la Cotroceni: nu-si gaseste consilieri prezidentiali, din cauza salariilor mici pe care le poate oferi, au declarat, pentru HotNews, surse politice.

Klaus Iohannis si Catalin Predoiu la Congresul comun PNL PDLFoto: HotNews / DP

Potrivit acestora, Iohannis a "curtat" cateva personalitati din societatea civila sau politicieni, pentru a-i lua in echipa lui de consilieri, insa a fost refuzat.

Motivul: salariile sunt limitate in jurul a 1.000 de euro pe luna, iar functiile de consilieri prezidential si consilieri de stat sunt echivalente cu cele de ministru, respectiv secretar de stat, fiind supuse unui regim de incompatibilitati pentru posturile executive din stat.

Conform Legii 161/2003 privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, ministrii si secretarii de stat, inclusiv persoanele care indeplinesc functii asimilate acestora, nu au voie sa desfasoare in paralel functii executive in companii private sau de stat si nu pot avea calitatea de comerciant persoana fizica, membru al unui grup de interes economic sau o functie publica incredintata de un stat strain, cu exceptia acelor functii prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte.

Ei pot sa aiba numai activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, in paralel cu functiile de la Cotroceni.

De asemenea, prin legea salarizarii unitare in sectorul bugetar, pentru care Guvernul Boc (PDL-UNPR-UDMR-minoritati) si-a angajat raspunderea in Parlament in anul 2010, lefurile din administratie sunt plafonate prin coeficienti de ierarhizare, pentru care anual Executivul stabileste o valoare de referinta (600 de lei in anul 2014), in functie de care se calculeaza salariul.

Astfel, lefurile actualilor consilieri de la Cotroceni, ai presedintelui in exercitiu, Traian Basescu, se invart in jurul a 1.000 de euro pe luna, cu concediile.

Consilierul prezidential pe probleme de finante, Bogdan Dragoi, a declarat un venit anual din salariile de la Cotroceni de 64.356 de lei net, pe anul 2013. Asta inseamna vreo 5.300 de lei net pe luna, adica pana in 1.200 de euro.

Consilierul de stat Dorel Onaca a plecat de la casieria Cotrocenilor cu 56.352 de lei in anul 2013. Pe luna, vin cam 4.600 de lei, adica putin peste 1.000 de euro net.

Alti consilieri ai lui Basescu si-au mai completat veniturile si cu activitati didactice sau cu drepturi de autor. Un exemplu este fostul purtator de cuvant Bogdan Oprea, care era consilier de stat. In cazul lui se poate spune ca si-a completat veniturile din drepturi de autor cu leafa de la Cotroceni. In 2013, Oprea a luat in jur de 28.000 de euro numai de la ziarul Adevarul, unde a scris articole de opinie, ca blogger.