"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu consternare" de acuzatia adusa de Monica Macovei, care declarase luni intr-un interviu pentru HotNews.ro ca MAE a vrut sa amane cu 3-4 luni eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, se arata intr-un comunicat al institutiei remis redactiei.

"Este surprinzător şi dezamăgitor să constatăm că o temă de consens naţional care a avut ca rezultat un succes incontestabil al politicii externe a României şi, în egală măsură, al autorităţilor din Republica Moldova, este instrumentalizată ca temă de campanie electorală distorsionând complet realitatea. În egală măsură, este de neînţeles cum un europarlamentar român care, la rândul său, a făcut anumite demersuri în sprijinul Republica Moldova, recurge la astfel de practici regretabile într-un moment când, mai mult decât oricând, acţiunea pro-europeană a R. Moldova reclamă stringent solidaritatea şi susţinerea din partea întregii clase politice româneşti", se mai arata in comunicatul MAE.

Monica Macovei, candidat independent la presedintie, a declarat ca Ministerul de Externe "a vrut sa amane cu 3-4 luni eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova". Macovei a relatat o discutie cu seful Reprezentantei Romaniei pe langa UE, Mihnea Motoc, care i-ar fi spus sa amane ridicarea vizelor pana aproape de alegeri.

"Ridicarea obligativității vizei pentru accesul cetățenilor Republicii Moldova în spațiul european a fost un obiectiv fundamental al politicii externe a României, pe care toate instituțiile statului român l-au urmărit și promovat în mod coordonat în cei aproape patru ani de zile cât a durat procesul complex de pregătire a statului vecin pentru acest important pas către Europa", scrie MAE.

Raspunsul integral al MAE la cererea de informatii a HotNews.ro:

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu consternare de afirmațiile candidatului independent la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Monica Macovei, privind procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

Este surprinzător şi dezamăgitor să constatăm că o temă de consens naţional care a avut ca rezultat un succes incontestabil al politicii externe a României şi, în egală măsură, al autorităţilor din Republica Moldova, este instrumentalizată ca temă de campanie electorală distorsionând complet realitatea. În egală măsură, este de neînţeles cum un europarlamentar român care, la rândul său, a făcut anumite demersuri în sprijinul Republica Moldova, recurge la astfel de practici regretabile într-un moment când, mai mult decât oricând, acţiunea pro-europeană a R. Moldova reclamă stringent solidaritatea şi susţinerea din partea întregii clase politice româneşti.

Ridicarea obligativității vizei pentru accesul cetățenilor Republicii Moldova în spațiul european a fost un obiectiv fundamental al politicii externe a României, pe care toate instituțiile statului român l-au urmărit și promovat în mod coordonat în cei aproape patru ani de zile cât a durat procesul complex de pregătire a statului vecin pentru acest important pas către Europa.

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean şi diplomaţia română în ansamblu, prin ambasadele României in statele membre şi Reprezentanţa Permanentă a României la UE au susţinut permanent, de o manieră energică şi consecventă, acest efort politic și diplomatic. Acest efort, la care s-au asociat instituțiile guvernamentale, formațiunile politice, toţi membrii români ai Parlamentului European și reprezentanți ai societății civile, s-a fondat pe consensul transpartinic, al întregii societăți, cu privire la susținerea cursului pro-european al Republicii Moldova.

Rolul României a fost recunoscut public, fără putinţă de tăgadă, de către toți partenerii noștri europeni, fapt demonstrat prin susţinerea largă de care s-au bucurat iniţiativele MAE român în sprijinul obiectivului liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, atât faţă de statele membre, cât şi faţă de instituţiile comunitare.

Toate demersurile diplomaţiei române, ale ministrului afacerilor externe au vizat consecvent determinarea partenerilor europeni, a instituţiilor comunitare de a accelera procesul, şi nicidecum, aşa cum se afirmă în mod tendenţios şi eronat, de a-l amâna.

Demersurile diplomaţiei române s-au desfăşurat pe multiple planuri, un rol important în mobilizarea energiilor statelor UE în sprijinirea procesului de integrare europeană a Republica Moldova, inclusiv în chestiunea eliminării vizelor revenindu-i Grupului pentru Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova, care reuneşte şefii diplomaţiilor statelor membre şi este co-prezidat de ministrul român al afacerilor externe alături de omologul său francez. De asemenea, trebuie amintite demersurile diplomatice pe lângă parlamentarii europeni ceea ce a contribuit la adoptarea în Parlamentul European a raportului privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, raport adoptat cu un vot covârşitor pozitiv de grupurile politice, inclusiv de către Grupul Socialiştilor Europeni. De altfel, raportul care a permis legiferarea în Parlamentul European a ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni a fost elaborat de o europarlamentară slovenă, vice-preşedinte al aceluiaşi Grup al Socialiştilor Europeni. Acestea sunt realități binecunoscute, inclusiv de Monica Macovei, din poziția de membru al Parlamentului European și de președinte, în perioada respectivă, al Comisiei Parlamentare de Cooperare UE-Republica Moldova.

În egală măsură, liberalizarea accesului cetățenilor Republicii Moldova în spațiul comunitar a fost rezultatul unui efort de durată, sistematic, riguros, urmat cu perseverență de autoritățile de la Chișinău începând cu 2010 și fondat pe sprijinul popular incontestabil al societății de peste Prut. Meritele acestei incontestabile reușite, care reprezintă, în acest moment, o premieră pentru statele din Parteneriatul Estic, revine integral autorităților de la Chișinău, fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Orice “competiție” pentru arogarea de merite sau plasarea de presupuse culpabilități devine, în acest context, total deplasată.