Candidatul independent la presedintie, Monica Macovei, a declarat luni intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Ministerul de Externe "a vrut sa amane cu 3-4 luni eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova". Macovei a relatat o discutie cu seful Reprezentantei Romaniei pe langa UE, Mihnea Motoc, care i-ar fi spus sa amane ridicarea vizelor pana aproape de alegeri.

Dialogul integral despre Republica Moldova:

Rep: Ati avut contributii importante la aproopierea republicii Moldova de UE. Considerati ca Moscova va incerca sa-si recupereze in forta influenta asa cum a procedat in Ucraina?

Monica Macovei: E foarte posibil, da. O sa inceapa cu Transnistria, probabil. Deocamdata ii santajeaza de vreo doi ani. Si eu am trecut prin multe in Parlamentul European. Stiti ca Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE - un prim pas in procesul de aderare. La semnarea acelui acord, trebuia aprobarea prealabila a Parlamentului European. In aprilie 2014 am initiat eu o rezolutie in PE sa dam aceasta aprobare prealabila, inainte de campania electorala pentru noul PE. Stiti cine nu a semnat aceasta rezolutie in care PE spunea ca e acord ca Georgia si Moldova sa aplice imediat Acordul de Asociere cu UE? Grupul Socialist. Ponta zice ca e prieten cu Schulz. Eu cum am convins PPE sa semneze? Ei de ce nu au convins grupul socialist?

Rep: Cum se explica refuzul socialistilor?

Monica Macovei: Poate-l intrebati pe Ponta

Tot socialistii au vrut sa amane - inclusiv romanii - 3-4 luni eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. O alta poveste.

Rep: Cine?

Monica Macovei: Ministerul de Externe. Cind am vazut ca vor sa amine si ca nu fac ce trebuie sa faca, mi-au spus "Dar Monica, pana la urma de ce sa le dam vizele acum, nu mai bine mai incolo, aproape de alegeri"?

Rep: Cind se intimpla asta?

Monica Macovei: In februarie 2014

Rep: Si cu cine ati discutat in Ministerul de Externe?

Monica Macovei: Data viitoare

Rep: Pai spuneti acum. Ministrul de externe?

Monica Macovei: Nu, ambasadorul Motoc (Mihnea Motoc - n.red.), seful Reprezentantei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Era presedintia greaca (a UE - n.red.), erau probleme, era o greseala de traducere in limba romana - in loc de Moldova Republic of - in romana se tradusese Moldova Republica a, in loc de Republica Moldova.

Iata ca aceasta mare greseala nu se putea corecta decit in vreo saptamana, adica dupa ce se termina sesiunea parlamentara a PE, adica dupa ce noi incheiam mandatul.

Rep: Care a fost deznodamintul?

Monica Macovei: Nu m-am lasat, si s-a votat in februarie. Dar luptindu-ma inclusiv cu romanii socialisti sau cu romanii din ambasada.

La un moment dat replica a fost: "De ce ne grabim sa le dam vizele acum?" Pentru ca le dai vize unor oameni sa calatoreasca, nu le dai viza in functie de alegerile tale.

Citeste si: