Diplomatii occidentali sunt ingrijorati ca Romania si Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, pentru ca tara nord-americana mentine necesitatea vizelor pentru cetatenii celor doua tari, relateaza The Canadian Press, potrivit saptamanalului Maclean's.

In timp ce premierul canadian Stephen Harper se intalneste vineri cu presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu presedintele in exercitiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, la summitul Canada - UE din Ottawa, pentru a celebra finalizarea negocierilor in vederea semnarii Acordului de liber-schimb, autoritatile canadiene sunt ingrijorate ca nemultumirile celor doua tari est-europene ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic si Comercial - CETA.

Summitul este prezentat ca victora care incununeaza cinci ani de negocieri prelungite asupra pactului economic UE - Canada. Insa un diplomat occidental familiarizat cu discutiile sustine ca pentru romani si bulgari problema vizelor ramane una iritanta.

"Inca exista o problema legata de romani si bulgari. Canada solicita vize pentru ei, ceea ce ii deranjeaza foarte mult", a aratat diplomatul occidental sub protectia a nonimatului.

"Da, sunt ingrijorati ca ar putea aparea probleme in parlamentele lor. Nu este clar in totalitate daca Acordul va trebui ratificat in parlamentele nationale sau doar in Parlamentul European", a adaugat diplomatul.

Canada a decis sa mentina vizele pentru cetatenii romani, bulgari si cehi pentru a bloca solicitarile false de azil din randul persoanelor de etnie roma, scrie agentai The Canadian Press. Vizele pentru cetatenii cehi au fost eliminate anul trecut, dar ministrul canadian al Imigratiei si Cetateniei Chris Alexander a declarat la acea vreme ca regimul de vize este mentinut pentru romani si bulgarilor din cauza preocuparilor privind traficul de persoane si infractionalitatea organizata.

Contactat joi de agentia de presa canadiana, cabinetul ministrului Alexander nua furnizat nicio informatie noua despre aceasta problema.

Posibele probleme din parlamentele de la Bucuresti si Sofia nu sunt singurele cu care se confrunta CETA. La inceputul verii au aparut informatii cu privire la nemultumirea Berlinului fata de o clauza controversata privind o forma de protectie a investitorilor.