Liderul grupului senatorial al PSD, Ilie Sarbu, si-a mobilizat colegii pentru ca marti sa fie prezenti la Senat in vederea initierii suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu, premierul Victor Ponta urmand sa fie prezent in Legislativ, au reclamat parlamentari ai Opozitiei. Puterea incearca astfel sa rupa si mai adanc din PNL si sa isi revendice mostenirea electorala a defunctei USL prin utilizarea temei anti-Basescu.

Potrivit articolului 95, alin. (2) din Constitutie, suspendarea din fuctie a sefului statului poate fi initiata cu semnaturile unei treimi din numarul total al senatorilor si deputatilor.

Presedintele Senatului, liderul Partidului Liberal Reformator (format pe infrastructura legala a Partidului National al Mediului, o formatiune politica neparlamentara), a sunat mobilizarea parlamentarilor puterii sa demareze procedura de suspendare din functie a lui Basescu. Noile grupuri parlamentare de la Senat si Camera Deputatilor liberal-conservatoare, care reuneste parlamentarii PC si cei plecati din PNL, au anuntat ca semneaa initierea suspendarii sefului statului.

"Le-am prezentat colegilor grupurilor liberal-conservatoare cererea de suspendare, si au subscris acestui punct de vedere in unanimitate", a spus Tariceanu.

La Senat, numai PSD are 48% din numarul alesilor si nu va avea probleme in strangerea semnaturilor, dar social-democratii au informatii ca o serie intreaga de parlamentari PNL vor sa semneze lista initierii suspendarii lui Basescu.

"PSD-ul singur are 48% la Senat, deci nu are nicio problema sa stranga semnaturile pentru suspendarea presedintelui, insa ei cred ca li se vor alatura si unii parlamentari ai PNL. Prin mobilizarea de marti, puterea va incerca sa mai ia parlamentari de la PNL si sa isi adjudece electoratul fostei USL, prin relansarea temei <>. Dar nu vor avea succes, pentru ca liberalii au declarat ca nu vor semna initiativa suspendarii, pe care o considera o tema falsa de campanie", a declarat un senator din opozitie.

De altfel, liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, luni, ca suspendarea lui Basescu si referendumul care ar urma "sunt o tema falsa, nemaivorbind ca se arunca banii publici pe geam".

  • Sefia Senatului - PDL a pierdut o functie

In Biroul Permanent al Senatului, PDL a pierdut in noua sesiune o functie de chestor, care era ocupata de Traian Igas, fata de precedenta sesiune parlamentara. Astfel, PDL a ramas doar cu functia de secretar al Senatului, ocupata mai departe de Alexandru Peres.

Democrat-liberalii au reclamat incalcarea algoritmului din Senat, aratand ca prin coeficientul pe care PDL il are, de 1,59, ar fi trebuit sa aiba doua functii in Biroul permanent.

PSD are vicepresedinti ai Senatului- Ioan Chelaru si Cristian Dumitrescu, doi secretari - Ion Rotaru si Ioan Simeon Purec, si doi chestori - Dan Sova si Nicolae Moga.

Grupul parlamentar al PNL va avea un vicepresedinte al Senatului, Marius Obreja, un secretar - Mario Ovidiu Oprea si un chestor- Cristian Bodea.

Grupul PC-PLR va detine functia de vicepresedinte in Biroul Permanent, prin conservatorul Vasile Nistor, avand si functia de presedinte al Senatului, ocupata de Calin Popescu Tariceanu (functie care, spre deosebire de celelalte, nu se schimba la fiecare sesiune, ci este aleasa prin votul senatorilor).

UDMR si-a pastrat functia de chestor, prin Verestoy Attila.