Un numar de 198 de bovine, caprine si ovine au fost afectate, pana la 1 septembrie, de boala limbii albastre, in judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea si Prahova, 21 din ele murind din cauza bolii, potrivit unui bilant transmis de ANSVSA, citat de Mediafax.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca, pana luni, boala a fost semnalata in 44 de comune din cele sase judete, dintre care 18 localitati din Buzau si 11 din Prahova.

Din totalul de 1.613.864 de bovine, ovine si caprine din cele sase judete, au fost afectate de boala limbii albastre 198, adica 0,012 la suta.

Toate cazurile au fost semnalate in gospodarii.

Dintre animalele bolnave, 21 au murit, din cauza bolii, nefiind animale sacrificate, au precizat pentru agentia de presa citata reprezentantii ANSVSA.

De altfel, animalele pot trai cu boala, iar carnea si laptele lor pot fi consumate. Pe de alta parte, animalelor bolnave le e mai greu sa se hraneasca, slabesc si nu mai dau lapte, ceea ce cauzeaza pierderi economice.

In data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau.

Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contact direct intre animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.

Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand: despagubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitatile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.

In plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

In Europa, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.