Prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, va efectua, in perioada 30 august-3 septembrie 2014, o vizita oficiala in R.P. Chineza, la invitatia Premierului Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang. Vizita are loc ca raspuns la cea intreprinsa in Romania de omologul chinez, in luna noiembrie 2013, informeaza Guvernul. Prim-ministrul Victor Ponta va avea convorbiri oficiale cu Premierul chinez Li Keqiang si va fi primit de catre Presedintele R.P. Chineza Xi Jinping. De asemenea, va avea o intrevedere cu Zhang Dejiang, Presedintele Comitetului Permanent al Adunarii Nationale Populare.

Pe agenda de discutii figureaza si aspecte legate de consolidarea relatiei UE-China si actiunile viitoare in cadrul formatului de cooperare Europa Centrala si de Est - China, in implementarea celor convenite la summit-ul de la Bucuresti din 2013. Totodata, vor fi trecute in revista si evolutiile recente in plan regional si international.

In cadrul convorbirilor cu oficialitatile chineze vor fi abordate relatiile bilaterale dintre Romania si Republica Populara Chineza, cu accent pe stadiul implementarii proiectelor convenite cu ocazia convorbirilor avute la Bucuresti, in special a celor din domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii etc.

O atentie speciala va fi acordata consolidarii unor proiecte in domeniul educatiei si culturii, dar si intensificarii cooperarii in alte domenii de interes.

In marja vizitei va fi organizata o reuniune economica cu participarea reprezentatiilor principalelor companii si banci chineze care deruleaza afaceri sau doresc sa investeasca in Romania. De asemenea, Primul ministru se va deplasa cu trenul de mare vizita la Tienjin unde va vizita parcul tehnologic si va avea o intalnire cu reprezentanti ai firmelor care deruleaza activitati in parc in domeniile IT, componente auto, produse bio, constructii masini etc.

Cu aceasta ocazie vor fi semnate si o serie de documente bilaterale.