Inundatiile inregistrate in sud-vestul tarii "sunt fenomene de exceptie, pentru ca au fost fenomene cu probabilitate foarte mica de aparitie. Nu sunt fenomene normale pentru aceasta perioada, avand in vedere ca am avut precipitatii de peste 100 de litri pe metru patrat, cu rauri cu debite care au crescut de pana la 400 de ori si au fost sectiuni unde probabilitatea de aparitie a acestor debite a fost de una la 100 sau 200 de ani", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale "Apele Romane", Ana-Maria Agiu.
Potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane", comparativ cu inceputul lunii iunie, debitele urmatoarelor rauri au crescut pana la 400 de ori:
- Raul Vedea, la statia Buzesti, avea 1,42 mc/s (9 iunie), in data de 30 iulie, atingea: 424 mc/s; (x400 de ori)
- Raul Cotmeana la statia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori);
- Raul Lotru la Valea lui Stan, avea in 9 iunie, 2,5 mc/s si a ajuns in data de 30 iulie, la 286 mc/s; (x150 ori)
- Raul Lotru, la Malaia, a crescut de la 29,5 mc/s cat avea la inceputul lui iunie si a ajuns la 376 mc/s; (x200 ori)
- Raul Olanesti, la Ramnicu Valcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s; (x100 de ori)
- Raul Oltet, la statia Nistroresti, a crescut de la 2.61 mc/s la 298 mc/s; (x100 de ori)
- Raul Oltet, la statia Otetelis, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (x50 de ori).
Intrebat in ce proportie dezastrul de acum a fost cauzat de lipsa de actiune a oamenilor, purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale "Apele Romane" a declarat ca nu se pot face analize in acest moment, dar ca "in cele mai multe cazuri aceste efecte se cumuleaza".
Administratia Nationala de Meteorologie: Cicloni de origine mediteraneana au afectat vestul Peninsulei Balcanice si sud-vestul Romaniei
Meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) a declarat pentru HotNews.ro ca "sunt mai multe cauze care au dus la precipitatiile abundente din ultima perioada. Pe de o parte este vorba despre excedentul de precipitatii care s-a instalat inca din primavara - in toate aceste luni, incepand din mai si pana in prezent, a plouat foarte mult in partea de sud-vest a tarii. Deci paraurile erau la cote mari, solul relativ imbibat cu apa. Acesta este istoricul fenomenelor pe care le intalnim acum".
"Iar in aceasta saptamana am inregistrat o activitate ciclonica intensa in Marea Adriatica, deci o serie de cicloni de origine mediteraneana a afectat vestul Peninsulei Balcanice si sud-vestul Romaniei. De duminica seara si pana miercuri dimineata, in partea de nord a Olteniei, in Gorj si Valcea, s-au inregistrat cantitati de precipitatii de peste 150 de litri pe metru patrat si izolat la Sadu in judetul Gorj au fost de peste 200 de litri pe metru patrat. Sunt cantitati foarte mari de precipitatii care ar trebui sa se inregistreze in 2 luni de vara, in niciun caz in trei zile. Avand in vedere si istoricul din toata primavara pana acum, aceste precipitatii au umplut paharul", a explicat pentru HotNews.ro specialistul in meteorologie.
Acesta a precizat ca, "la nivel mai larg, am avut inundatii istorice in Serbia in mai-iunie, am avut pe afluentii Dunarii debite istorice. Si Bulgaria a avut probleme cu inundatiile, asa ca dupa inundatiile din Serbia au urmat cele din Varna, Burgas la mijlocul lunii iunie, toate cauzate de cicloni de origine mediteraneana care au afectat aceasta zona".
"In Romania, in aceasta seara si in cursul noptii mai asteptam ploi, nu asa intense ca pana acum, dar izolat ele pot depasi 50 de litri pe metru patrat in Dolj. Deci inca 12 ore ne asteptam la astfel de fenomene, dupa care urmeaza cateva zile mai linistite", a precizat meteorologul de serviciu al ANM.
Citeste si:
- VIDEO Cod rosu de inundatii pe rauri din 4 judete: Olt, Teleorman, Arges si Valcea. Rauri din 10 judete, sub cod portocaliu/ Inca o victima in Valcea, un barbat a murit dupa ce si-a vazut casa luata de ape
oare cat a fost per total volumul precipitatiilor? vi se pare mult 100 de litri/mp intr-o zi? astfel de valori se inregistreaza in orice colt al tarii o data la 3-4 ani.
recordurile in Romania sunt de 2-300 de litri/mp! recordul absolut este de 650!!! de litri/mp in 24h.. Casimcea-Bestepe, 1924.
incalzirea globala aduce intensitati mari (sau foarte mari) de precipitatii intr-o perioada foarte mica de timp.
(tine minte de cand nu ai mai vazut ploaie care sa tina cateva zile si sa fie mica in intensitate,sau de cand nu ai mai vazut ninsoare care sa tina cateva zile si sa fulguie usor).
combinatia asta la noi e letala pentru ca prin actiunea antropica( total idioata) amplificam si mai mult efectul(efectele) incalzirii globale.
ce trebuie facut:
-sa se reduca influentele antropice( si sa intre in sfera penala orice asemenea influente)
-sa se schimbe legislatia in privinta dezastrelor si sa fie obligate autoritatile sa execute sistematic reparatii si intretinerea digurilor existente
-sa se schimbe legislatia constructiilor cu privire la autorizatiile linga cursuri de apa
Esti sigur ca nu au mai fost precipitatii atat de abundente in zona aia? INMH are o baza de date pe mai mult de 100 de ani. Ai verificat baza aia de date?
Exista legislatie care ii obliga pe primari sa-si curetele cursurile de apa si sa construiasca diguri unde este nevoie. Exista legislatie care spune clar cine/cand/unde are voie sa taie padurile, cine/cum/unde are voie sa dea avize de constructie pentru locuinte. Legile exista deja.
Tot ce trebuie facut este sa aiba curaj cineva sa le spuna in fata localnicilor ca e doar vina lor.
o fi plouat ceva mai tare, dar de ceva ani ne-am obisnuit sa ploua... si cand ploua sa ne anunte presa ca e pericol de inundatii, ca s-a schimbat clima, etc. etc.
cand ninge la fel, nu a mai nins niciodata asa. etc. etc.
stimata doamna, exista Dumnezeu si nu bate cu parul....
Daca nici Germania sau Belgia nu au administratii eficiente, atunci cine ? Si cu toate astea, nu au putut face fata ploilor cazute.
P.S. Nu sunt PSD-ist, nu iau apararea nimanui, dar asta este unul din efectele incalzirii globale. Si e abia inceputul...
Nu spune nimeni de unde debitele astea istorice?
E bine stiut ca vegetatia este cel mai bun baraj impotriva viiturilor. Ia dati un search pe youtube sa vedeti cum se formeaza torenti de noroi in California dupa juma de ora de ploaie. Dar acolo chiar nu prea au vegetatie aia, e climat semiarid la arid.
Continuati sa taiati padurile in prostie ca doar sunteti popor ales, are grije popa de voi.
Nu de alta , dar simptomele sint de manual.
Exact cum am vazut la TeleEnciclopedia...
In aceeasi ordine de idei, ati observat ca nimeni nu vorbeste de absenta totala a canalizarii in localitatile patriei noastre dragi? Orice potop ar fi, apa se mai scurge si prin canale! Or noi ne batem ca chiorii pe 2 lopeti de nisip la 3 luni o data!
Schimbarile climatice au inceput timid, pentru ca planeta are diverse mecanisme de aparare, ineficiente insa in raport cu stilul de viata al omenirii.
Ma mir ca oameni inteligenti au cazut in plasa admiratiei sistemului de acum!
Existenta unei propagande furibunde pentru distragerea atentiei de la directia in care se indreapta omenirea are un singur scop: Mentinerea asa zisului "cel mai bun sistem social" (probabil pana la un moment dat! - acest moment critic, o asa zisa inflexiune intre exploatarea resurselor- costuri-marirea consumului, ESTE INEVITABIL!!!, ce urmeaza? razboi? incetinirea bazata pe austeritate si exterminare? altele? nu vreau sa le dau idei!!!)
Acest moment se apropie mai repede decat a fost prezis in secolul trecut pe baza unor analize legate de:
-resursele disponibile cu un consum rezonabil energetic
-capacitatea mecanismelor planetei de regenerare
-viteza de amortizare prin descoperiri, inventii.
Daca omenirea nu face ceva, nu trebuie sa ne asteptam la conducatorii tarilor asa zise libere (pentru ca sunt doar marionete ale lacomiei influentilor bogati ai planetei), sfarsitul este previzibil!
Hai la mai mari afaceri si capitalism!
Hai la propaganda - nu se poate inventa altceva! (asa au spus si in secolul 19 "A fost inventat tot ce se poate inventa!".
Hai la critica comunismului (cu pacatele lui, nimeni nu poate nega crimele si raul facut omenirii de comunism), pentru sustinerea directiei spre final, sa nu cumva sa spuna cineva ca poate fi si alt sistem!!!
Problema este ca din 1990 pana inprezent nu am auzit ca premierul,prefectul , presedintele , primarul , etc .. au inaugurat deschiderea llucrarilor de dragare si decolmatare a cursurilor de ape , sau amenajari hidrografice ------- si din aceasta cauza apele curg pe unde vor .
Cand apare o nenorocire asupra nevoiasilor , hop si politicienii , sa arate cat sunt ei de interesati de soarta nenorocitilor --nenorociri care au fost generate in parte tot de ei pentru ca nu au planificat nimic--au furat bugetele care ar fi trebuit destinate lucrarilor de dragare , decolmatare , amenajari , protectie etc .... Abandon de tara .. Fatarnicie si viclenie fata de popor ----cand vin sa va dea paturi , ulei si paine...scuipatii in ochi . Cereti sa va planifice in bugete si programe rezolvarea problemelor cand nu ploua ....
in tarile civilizate, in zonele predispuse la astfel de fenomene se investeste major, se fac canale, lacuri temporare de acumulare, si cel mai important se fac rigole si puturi de captare a apelor pe dealuri, ca atunci cand ploua foarte mult intr-un interval scurt, sa se stranga apa, nu sa curga mai departe la vale, maturand totul....
dar la noi cine sa le faca? ponta cu pantofii lui de lac in mijlocul mocirlei ?
vai de capul nostru daca ajunge presedinte baiatul asta... o sa iasa zilnic la tv si o sa ne zica ca am depasit economia americii, dar in viata de zi cu zi vom muri de foame.
.. au cam disparut ...
luati datele anm pe ultimele zeci de ani, comparati volumul ploilor cu rapoarte de viituri si o sa vedeti, chiar daca au cazut importante cantitati de apa forta apelor nu a fost asa de mare..