Autoritatile ar fi trebuit sa ia masuri din momentul in care s-a emis avertizare Cod Portocaliu de inundatii. Iata ce spune, la RFI, fostul ministru delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, vicepresedinte PNL.

Lucia Varga precizeaza ca "aceste inundatii sunt efectele despaduririi a doi munti din judetul Arges si din judetul Valcea. Ganditi-va ca in loc sa se realizeze combateri de torenti, impaduriri, astfel incat apa sa fie retinuta la munte, in ultimii trei ani au fost despaduriti 915 hectare si rarite aproape doua mii de hectare in judetul Arges. Debitul raului nu mai este la fel in situatia unor precipitatii abundente, ca si cand am avea o padure care sa atenueze scurgerea in albie".

Fostul ministru delegat pentru Ape si Paduri critica modul in care au intervenit autoritatile in cazul inundatiilor: "Din punctul meu de vedere, au lipsit specialistii, nu s-a pus accent pe interventia conform procedurilor. In mod normal, trebuiau luate masuri din momentul in care s-a emis avertizare Cod Portocaliu. Atunci trebuiau convocate Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta, trebuiau pregolite lacurile, trebuiau luate masuri de curatire a vailor, astfel incat sa evitam orice blocaje in zona podurilor si din ceea ce am vazut in presa pana in acest moment, aceste masuri au lipsit, s-a intervenit doar cand apa a ajuns in localitati".

Continuarea pe www.rfi.ro.