De aproximativ o luna, de cand a intrat in vigoare legea care permite primarilor si presedintilor de consilii judetene sa delege competentele unor functionari publici, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a delegat atributiile doar viceprimarului Marcel Nicolaescu, in perioada in care a lipsit din localitate, si nu unor functionari publici, potrivit informatiilor furnizate de primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Reamintim ca legea care permite primarilor si sefilor de consilii judetene sa-si delege competentele practic oricarui functionar a intrat in vigoare in luna martie, dupa ce a fost adoptata fara dezbatere publica de Parlament si promulgata de presedintele Basescu.

  • UPDATE In aceeasi perioada, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, nu a delegat nimanui atributiile

O parte a societatii civile, precum si Agentia Nationala de Integritate au explicat ca noile prevederi legale vor ingreuna activitatea procurorilor si a inspectorilor de integritate care cerceteaza potentialele abuzuri ale edililor.

"Legea 20/2014 pentru modificarea Legii Administratiei Publice Locale nr. 215/2001 a intrat in vigoare din data de 21 martie 2014. Dupa aceasta data, Primarul General, Sorin Oprescu, in perioada cat a lipsit din localitate, a emis doua Dispozitii prin care i s-au delegat atributiile domnului viceprimar general, Marcel Nicolaescu, pentru urmatoarele perioade: 25-27 martie 2014 si 17 - 21 aprilie 2014", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri insa ca a promulgat legea care permite delegarea competentelor deoarece este corecta si nu se vor face abuzuri. El a dat exemplul personal de fost primar al Bucurestiului, spunind ca "primarul primea - nu stiu daca va imaginati ce este pe biroul unui primar de oras capitala de judet, nu mai vorbim de Bucuresti - dimineata, la intrare in birou ti se pun, asa, vreo doua teancuri de nu te vezi dupa ele, cu autorizatii de construire, cu dispozitii de retrocedare, cu avize, cu nu stiu ce. Toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspundea era primarul".

Traian Basescu spune ca vor fi primari care vor delega foarte mult si primari care vor delega foarte putin, in functie si de experienta pe care o au si de increderea pe care o au in aparat, insa chiar si cu aceasta lege, tot primarii vor raspunde in fata legii.

"Am auzit si povestea ca ¬pai, primarul o sa ii spuna si functionarul o sa faca si, pe urma, in loc sa il ia pe primar, o sa il ia pe functionar¬. Ce functionar vedeti dumneavoastra in fata unui procuror? Care ii spune: ¬nene, ai semnat in fals aceasta autorizatie de construire, ca nu aveai toate avizele¬. Si el sa nu spuna: ¬pai, stiti, domnule procuror, mi-a spus primarul¬. Si, atunci, tot la DNA ajunge domnul primar, daca se baga dupa ce a delegat competenta. Altfel, este obligatia functionarului sau a viceprimarilor sa fie extrem de exigenti cu ceea ce semneaza, daca ii deleaga. Problema este daca vor fi suficienti viceprimari care sa isi asume in numele primarului responsabilitatea de a semna titluri de proprietate, ca, totusi, legea nu s-a modificat. Responsabil este primarul, in Legea 251. Daca o deleaga, transfera, din responsabilitate, dar niciodata toata. El poate delega, dar niciodata nu va transfera toata responsabilitatea. Titularul, in lege, ramane primarul", a explicat Train Basescu.