Fostul sef al Compartimentului Aport Valutar Special (AVS) al Securitatii lui Ceausescu, Constantin Anghelache, alias "Eftimie Gelu", a devenit, dupa Revolutie, om de afaceri, administrator de presa, asociat al lui Mircea Lucescu si presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti.

Constantin AnghelacheFoto: Fc Dinamo

Inainte de Revolutie, "Eftimie Gelu" coordona compartimentul de securisti care strangea valuta pentru Securitate de la IKEA, din vanzarea de bunuri confiscate in vami sau din emigratia nemtilor din Romania in Germania de Vest. In capitalism, Constantin Anghelache, dupa numele sau real - dupa cum au dezvaluit cercetatorii CNSAS - a continuat sa administreze afaceri.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Constantin Anghelache a fost administrator al firmei 11 Plus, cu activitate in editarea de ziare si reviste. Firma, care fusese infiintata in anul 1994, a fost lichidata intre timp. Societatea avea ca actionar majoritar (57%) firma Romania Azi SA, fostul Trust de Presa Azi, al statului roman.

In anul 1991, cand Guvernul Roman a decis transformarea Trustului de Presa AZI in firma Romania AZI SA, cu capital integral de stat, statutul acestei societati prevedea ca obiect de activitate de la editarea de publicatii si materiale publicitare pana la servicii de proiectare si consulting in domenii ca derulare de investitii, servicii de reprezentanta a firmelor straine furnizoare de masini, utilaje si materiale poligrafice, mecano-energetic, informatica.

Pe langa calitatea sa de administrator, Constantin Anghelache era si actionar la firma 11 Plus SA, cu numai 0,37% din actiuni.

Printre micii actionari ai 11 Plus SA a fost si ex-deputat PD Adrian Vilau (0,2%), declarat de justitie, in anul 2009, drept colaborator al Securitatii ceausiste. Si Vilau a fost, la un moment dat, administrator al firmei.

Un alt mic actionar al firmei 11 Plus SA, cu 0,05% din actiuni, era actualul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Tohaneanu.

De asemenea, printre administratorii firmei s-a numarat si Octavian Stireanu, fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu si sef al ziarului Azi.

In prezent, Constantin Anghelache figureaza si ca administrator si actionar al firmei Auto Grup General SA. In firma, Anghelache este actionar prin intermediul societatii Merpan SA. Aceasta din urma societate- din care Anghelache detine 33% - are 97% din actiunile Auto Grup General SA. In plus, Anghelache mai detine si direct 1,39% din Auto Grup General, firma care se ocupa cu intretinerea si repararea autovehiculelor.

In Merpan SA, asociati sunt si antrenorii Mircea Lucescu (29%) si fiul lui, Razvan Lucescu (3,1%). Aceasta firma se ocupa cu fabricarea produselor de morarit.

Constantin Anghelache isi valorifica experienta dobandita la compartimentul Aport Valutar Special de la Securitate si dupa Revolutie, el si familia sa detinand firma Impresan SRL, care are ca obiect de activitate "intermedieri in comertul cu produse diverse".

Mircea Lucescu mai are 15%, iar Constantin Anghelache, 31% din firma Mercator SRL, care se ocupa tot cu "intermedieri in comertul cu produse diverse".

In 3 aprilie 2013, Constantin Anghelache, 67 de ani, era numit presedinte executiv al FC Dinamo. "Constantin Anghelache este noul presedinte executiv al lui Dinamo. Ne bazam pe experienta lui si vrem sa facem o echipa unita si la nivelul conducerii si in teren", declara atunci finantatorul fostului club de fotbal al Ministerului de Interne, omul de afaceri Ionut Negoita, citat de Gazeta Sporturilor.

Conform Prosport.ro, Constantin Anghelache este unchiul lui Ionut Negoita si al fratelui acestuia, Robert Negoita, primarul sectorului 3, vicepresedinte al PSD.

Inainte de Revolutie, Anghelache a avut o bogata activitate in fosta Securitate, folosind numele de serviciu Eftimie Gelu, dupa cum releva fisele de cadre gasite de cer cetatorii CNSAS. Informatia apare in cartea "Actiunea-Recuperarea - Securitatea si emigrarea germanilor din Romania(1962-1989)", scrisa de cercetatorii CNSAS Florica Dobre, Florian Banu, Luminita Banu, aparuta in anul 2011 la Editura Enciclopedica, Bucuresti.

Biografia de dinainte de 1989 a lui Constantin Anghelache este redata in fisa sa de cadre din Arhivele Securitatii, prezentata de cercetatorii CNSAS in lucrarea citata (pag. 859). Potrivit dcoumentelor citate, Constantin Anghelache a fost numit in functia de sef al Compartimentului Sectorului Aport Valutar Special din cadrul spionajului comunist romanesc la data de 15 februarie 1986.

Anghelache s-a nascut la 13 februarie 1946, la Drajna de Jos, jud. Prahova. A facut Facultatea de Cibernetica Economica, la ASE Bucuresti, si Facultatea de Drept. In perioada septembrie 1973-iulie 1975, a urmat Cursul Directiei de Informatii Externe a Securitatii comuniste si a absolvit un curs de limba engleza.

Constantin Anghelache a fost primit in Partidul Comunist Roman in 30 noiembrie 1967, la varsta de 21 de ani.

La 1 martie 1973, "a fost chemat in activitate pentru UM 0626 Bucuresti", potrivit datelor obtinute de cercetatorii CNSAS din documentele Serviciului de Informatii Externe. Dupa absolivrea cursului DIE, Anghelache a revenit la unitate, fiind incadrat ca ofiter II (1 august 1975), ofiter I (1 ianuarie 1977), ofiter principal (1 ianuarie 1983) si ofiter specialist (16 august 1984).

In perioada 24 decembrie 1977-24 iulie 1983, Constantin Anghelache, alias "Eftimie Gelu", a lucrat in exterior, la Londra, sub acoperirea de secretar II al Ministerului roman de Externe, mai releva datele stranse de cercetatori.

In 1 martie 1973 a obtinut gradul de locotenent-major, urcand treptat in ierarhia militara, pana la locotenent-colonel, grad luat chiar pe 22 decembrie 1989, ziua in care cuplul Nicolae si Elena Ceausescu a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central al Partridului Comunist, moment care a marcat oficial caderea regimului ceausist.

La 26 decembrie 1989, dupa caderea regimului Ceausescu, Constantin Anghelache a fost trecut la Ministerul Apararii Nationale, prin reorganizarea CIE, se mai arata in fisa sa de cadre, asa cum a fost prezentata de cercetatorii CNSAS in lucrarea citata.

Citeste si: