De aproape trei luni de zile, sute de mii de ucraineni protesteaza la Kiev si-n toata Ucraina impotriva presedintelui Yanukovici si fata de apropierea tarii de Rusia. Noaptea trecuta protestele au atins apogeul violentei cu cel putin 25 de oameni pierzandu-si viata. Intre sutele de mii de protestatari, liderii politici ai opozitiei au fost de multe ori in strada cot la cot cu manifestantii. In ianuarie, cand presedintele Ianukovici a oferit pozitia de premier si vice-premier liderilor opozitiei in speranta ca poate potoli furtuna, acestia au refuzat in uralele multimii. Cine sunt ei?

De la boxeurul din ring, la parlamentarul care manifesteaza in strada

Vitali Kilitschko in mijlocul violentelor

Vitali Kilitschko in mijlocul violentelor

Foto: AFP / Mediafax

De departe una dintre figurile opozitiei care a iesit cel mai mult in evidenta, poate si datorita popularitatii sale din afara spectrului politic, este cea a fostului boxeur campion mondial Vitali Klitschko, devenit intre timp parlamentar si sef de partid in opozitie (cu circa 10% din mandate in Rada ucraineana).

Fotografia lui Klitschko intre protestatari, acoperit cu praful alb dintr-un stingator ca urmare a incidentelor cu fortele guvernamentale in centrul Kievului, este una din imaginile emblematice pentru implicarea opozitiei si a liderilor sai in confruntarile si protestele din tara vecina.

Klitschko este liderul partidului Aliantei Democrate Ucrainene pentru Reforma (UDAR), un partid fondat in 2010 (pe structura unui alt partid) si care are o platforma pro-europeana si de lupta impotriva coruptiei. UDAR este intr-atat de mult orientat spre Europa incat are statut de membru observator in cadrul Partidului Popularilor Europeni (PPE).

Kilitschko, un sustinator ferm al apropierii Ucrainei catre UE, a fost printre politicienii prezenti aproape in permanenta in mijlocul protestelor de la Kiev, anuntandu-si retragerea din box in decembrie, chiar in toiul actiunilor anti-Ianukovici. In octombrie 2013, Kilitschko si-a anuntat intentia de a participa la alegerile prezidentiale din 2015.

Suplinitorul Iuliei Timoshenko la conducerea principalului partid de opozitie

Arseniy Yatsenyuk

Arseniy Yatsenyuk

Foto: Facebook

Arseniy Yatsenyuk, unul din liderii partidului Uniunea ucraineana "Patria", cel mai mare partid de opozitie si care o are in frunte pe Iulia Timoshenko (aflata in inchisoare), este alta figura politica regasita constant printre protestatarii din capitala Ucrainei.

Yastenyuk, fost membru in guvernul de dupa Revolutia Portaocalie si fost sef al Parlamentului in anii urmatori, a refuzat nominalizarea sa ca premier de catre Ianukovici in 2010. "Nu vreau sa fiu premier intr-o coalitie de comunisti", zicea pe atunci Yatseniuk.

De-a lungul timpului, Yatseniuk si-a exprimat ferm pozitia ca nu doreste ca limba rusa sa fie a doua limba oficiala de stat si ca viitorul pentru Ucraina trebuie sa fie integrarea in Uniunea Europeana.

Yasteniuk este un opozant puternic fata de apropierea tarii de Rusia si acuza Moscova ca vrea sa ridice un nou "zid al Berlinului" chiar la granita Ucrainei cu Uniunea Europeana.

Politicianul de extrema dreapta, pro-NATO, critic fata de UE si total impotriva Rusiei, "cel mai mare pericol pentru Ucraina"

Oleh Tyahnybok

Oleh Tyahnybok

Foto: Facebook

Oleh Tyahnybok, al treilea lider din cadrul coalitiei de opozitie conduce partidul Uniunea ucraineana "Libertatea" si de-a lungul timpului a fost considerat pe scena politica drept un reprezentant al extremei dreapta. In timpul mandatelor sale in parlament, Tyahnybok s-a opus constant declararii limbii ruse ca a doua limba oficiala in stat si a cerut lustrarea fostilor comunisti sau colaboratori ai fostelor structuri de securitate.

In pozitiile sale politice de-a lungul timpului, Tyahnybok nu s-a ferit sa-i numeasca pe rusi drept o forta de ocupatie, dar a avut si unele declaratii caracterizate de unii ca fiind impotriva evreilor. In apararea sa, Tyahnybok a declarat ca nu este antisemit, ci mai degraba pro-ucrainean.

In 2008 si apoi in 2010, Tyahnybok a candidat la alegeri intai pentru primaria Kievului, apoi pentru functia de presedinte. In ambele alegeri Tyahnybok a strans in jur de 1,4% din voturi. Inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale din 2010, Tyahnybok, in schimbul sustinerii sale, ii cerea Iuliei Tymoshenko, printre altele, sa faca public presupuse legaturi pe care le-ar fi avut cu Vladmir Putin.

Fata de atunci, sondaje recente din luna februarie sustin ca daca Tyahnybok ar candida la prezidentiale impotriva lui Ianukovici ar primi circa 54% din sufragii.

In privinta pozitiilor sale politice de-a lungul timpului, Tyahnybok a fost mereu un puternic si fervent opozant al Rusiei, cel mai mare pericol pentru Ucraina in opinia sa. Tyahnybok nu s-a ferit sa acuze public cum ca Rusia duce de fapt un razboi virtual cu Ucraina.

Tyahnybok este pro-NATO, foarte critic fata de Uniunea Europeana, insa sustine o Europa a natiunilor libere. Printre ideile sale se numara instaurarea unui regim de vize cu Rusia, integrarea unei sectiuni de "nationalitate" in pasaportul ucrainean si obligarea functionarilor publici sa treaca un test de limba ucraineana pentru a lucra la stat.