Fortele de ordine din Ucraina au lansat un nou atac miercuri dimineata impotriva demonstrantilor care ocupa de trei luni piata centrala din Kiev. Bilantul victimelor, potrivit oficialilor: cel putin 25 de morti - 14 protestatari, 10 politisti si un jurnalist.

Politia a inaintat si a ocupat pozitii in jurul monumentului care se afla in mijlocul Pietei Independentei, la putin timp dupa ora 04.00 (02.00 GMT), dupa o ploaie de grenade lacrimogene asurzitoare, a constatat miercuri un corespondent AFP aflat la fata locului.

-------------------

UPDATE 01:30 Miscarea EuroMaidan SOS a publicat o lista cu 50 de persoane care au disparut incepand de marti si nu au fost gasite pana miercuri seara, relateaza UNIAN.

UPDATE 23.45Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat armistitiu si reluarea discutiilor cu opozitia in urma violentelor fara precedent, care au ucis cel putin 26 de persoane.

In urma unei intalniri cu cei trei lideri ai opozitiei, "partidul declara admisitiu si reluarea negocierilor pentru a opri varsarea de sange si stabilizarea situatiei", a anuntat presedintele.

UPDATE 22.05 Presedintele american Barack Obama a avertizat, miercuri, cu privire la "consecintele" violentelor din Ucraina si a subliniat ca puterea trebuie sa garanteze "manifestantilor pasnici" dreptul de a se exprima "fara teama de represiune", scrie AFP.

"Vreau sa fiu foarte clar, vom monitoriza indeaproape evolutiile din urmatoarele zile in Ucraina si asteptam din partea guvernului ucrainean sa dea dovada de retinere, sa nu recurga la violenta impotriva manifestantilor pasnici", a transmis presedintele american in marja unei vizite in Mexic.

UPDATE 20:40 Presedintele Viktor Ianukovici l-a schimbat miercuri din functie pe seful statului major al Armatei, dupa lansarea unei operatiuni "antiteroriste" care conferea puteri extinse militarilor.

Presedintele l-a numit pe Iuri Iliin in functia de sef de stat major, inlocuindu-l pe Volodymyr Zamana, potrivit decretului publicat pe site-ul presedintiei, care nu ofere motive pentru aceasta decizie.

Cu putin timp inainte, ministerul Apararii anuntase ca armata poate face uz de arme si limita circulatia, in cadrul masurilor anti-teroriste puse in practica pentru a neutraliza "extremistii" prezenti in randul manifestantilor.

"Trupele au dreptul sa-si foloseasca armamentul in cadrul operatiunii antiteroriste", a afirmat ministerul, intr-un comunicat.

UPDATE 17.45 Dinamo Kiev va juca la Nicosia meciul cu Valencia din Europa League

UPDATE 17.30 SUA a indemnat guvernul ucrainean sa retraga fortele de ordine din piata, sa incheie conflictul si sa inceapa discutiile cu opozitia, a declarat un consilier de la Casa Alba.

Ben Rhodes a declarat ca administratia de la Casa Alba ia in considerare punerea in aplicare de sanctiuni impotriva celor responsabili de violentele din Ucraina si se consulta cu UE pe aceasta tema.

El a mai declarat ca ar dori ca Rusia sa sprijine eforturie de reducere a tensiunilor din Ucraina.

UPDATE 16.35 Francois Hollande si Angela Merkel condamna ferm ¬actele incalificabile, inadmisibile¬ din Ucraina si dau asigurari ca autorii lor vor fi ¬sanctionati¬.

¬Se produc in Ucraina acte incalificabile, inadmisibile, intolerabile. O violenta, o brutalitate, o repreziune, iar cancelara si cu mine, impreuna cu guvernele noastre, am condamnat toate aceste acte si represiunea care vine de la putere¬, a declarat presedintele francez, promitand sanctiuni.

¬Suntem alaturi de barbatii si femeile care sufera la Kiev¬, a intarit Angela Merkel.

¬Cand ministrii de externe se vor intalni maine in Bruxelles, trebuie sa discute ce sanctiuni specifice ar trebui impuse pentru a arata ca suntem seriosi in privinta faptului ca procesul politic trebuie reluat¬, a spus Merkel in conferinta comuna alaturi de Hollande, potrivit Reuters.

¬Insa doar sanctiunile nu sunt suficiente¬, a spus Merkel, precizand ca este necesar sa se discute atat cu opozitia cat si cu guvernul lui Ianukovici, pentru a ajuta la restaurarea pacii.

UPDATE 16.30 Banca Europeana de Investitii a blocat proiectele in curs in Ucraina

UPDATE 16.20 Sergey Bubka, presedintele Comitetului Olimpic din Ucraina, a precizat, miercuri, ca isi doreste ca violentele de la Kiev sa se incheie cat mai repede, informeaza Reuters.

UPDATE 16.00 Opozitia scrie pe Twitter ca o noua ofensiva a politiei asupra Maidanului este programata pentru ora 18.00. New York Times, citatul zilei din piata, unde prostestarii sunt incurajati de lideri ai opozitiei prin discursuri: ¬Vom iesi din Maidan fie liberi, fie sclavi. Dar nu vrem sa fim sclavi¬, a declarat Serhiy Sobolev, parlamentar.

UPDATE 15.30 KIEV: Dupa cateva ore de calm relativ au inceput din nou confruntarile in Kiev, potrivit Associated Press. Sute de politisti sunt stransi in jurul Pietei Independentei, care arunca grenade asurzitoare si folosesc tunuri cu apa pentru a dispersa protestatarii.

UPDATE 15.05 ULTIMA ORA Trei persoane au fost ranite dupa ce fortele de ordine au deschis focul asupra protestatarilor aflati in fata cladirii Serviciului de Securitate din Khmelnytskyi, vestul Ucrainei. Unul dintre acestia, o femeie, a murit la spital potrivit unor informatii.

UPDATE 14.50. Vineri la pranz in Piata Independentei din Kiev mai erau circa 5.000 de oameni, potrivit agentiei Interfax din Ucraina.

UPDATE 14.00 Zeci de ucraineni au blocat un drum catre frontiera cu Polonia.

UPDATE 13.50 Ministrul de externe polonez va merge la Kiev la cererea comisarului Catherina Ashton.

UPDATE 12.30 UE anunta joi o intalnire extraordinara a ministrilor de externe pe tema Ucrainei.

UPDATE 12.20 Presedintele Viktor Ianukovici a decretat zi de doliu national joi.

Liderul opozitiei Vitali Klitschko a declarat pentru un cotidian german ca Ianukovici vrea noi discutii miercuri cu opozitia.

¬Presedintele vrea o noua intalnire cu opozitia astazi si suntem de acord. Cererea noastra este clara: actiunea politiei asupra demonstrantilor sa inceteze imediat, trebuie sa inceteze imediat pentru negocieri¬, a declarat el pentru Bild.

UPDATE 12.00 Rusia isi va folosi toata influenta sa aduca pacea si calmul in Ucraina - ministerul rus de externe. Rusia denunta de asemenea o incercare de "lovitura de stat" si face apel la opozitie sa inceteze violentele. Kremlinul a anuntat ca Putin si Ianukovici au discutat la telefon.

UPDATE Alte reactii internationale:

  • Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, spune ca va discuta despre criza din Ucraina cu Germania, iar sanctiunile individuale sunt ¬probabile¬, potrivit Reuters.
  • Rusia isi pastreaza politica de a nu interveni in Ucraina, a declarat secretara de presa a lui Putin.
  • Comisarul european Catherine Ashton a declarat ca UE ia in considerare posibile sanctiuni.
  • Barroso face apel la toate partile implicate sa inceteze violentele si sa se angajeze la dialog. UE urmeaza sa anunte sanctiuni.
  • Berlinul afirma ca refuzul dialogului este o mare greseala a lui Ianukovici.
  • Presedintele Frantei: UE trebuie sa examineze sanctiuni pentru responsabilii ucraineni.

UPDATE 11.40 Informatia privind chemarea militarilor a fost oficial confirmata. Ministrul Apararii, Lebedev motiveaza acest gest prin faptul ca depozitele cu arme si munitii ar trebui aparate. "Da am dat un astfel de ordin", a spus ministrul. Intrebat cum asi argumenteaza actiunea, oficialul a spus: "Pentru a intari paza bazei unde sunt armele". Potrivit BBC, este vorba de 500 de militari.

UPDATE 11.10: Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca va insista asupra liderilor UE sa impuna sanctiuni asupra guvernului ucrainean.

¬Voi avea discutii cu liderii principalelor state si institutii UE si voi incerca sa ii conving sa impuna sanctiuni - personale si financiare¬, a declarat Tusk intr-o sesiune speciala parlamentara.

UPDATE 11:00 Vezi la finalul articolului un flux cu imagini realizate de utilizatorii de Instagram dupa hashtag-ul: #￐￐￑￐￐￐￐￐￐￐ (n.r. euromaidan)

UPDATE 10:09 O selectie de fotografii cu protestele violente din capitala Ucrainei in noaptea dintre 18 si 19 februarie. Sursa: AFP / Mediafax Foto (fotograf: Sergei SUPINSKY)

UPDATE 08.50 Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii, corespondent al ziarului Vesti, ranit in confruntarile de la Kiev, a murit miercuri dimineata la spital, anunta un post de televiziune apropiat opozitiei ucrainene, citat de RIA Novosti. El fusese batut si impuscat,marti, de persoane necunoscute in centrul Kievului.

UPDATE 08.30 Ministerul Sanatatii anunta ca 25 de persoane au murit pana acum in confruntarile cu politia, scrie Reuters.

UPDATE 8.00 Potrivit CNN, 21 de persoane au murit in aceste violente si 100 ar fi fost ranite.

UPDATE 07.05 Viktor Ianukovici acuza opozitia de "tentativa de a pune mana pe putere" intr-un mod neconstitutional si ameninta ca cei vinovati vor fi judecati.

"Liderii opozitiei au neglijat principiul democratiei potrivit caruia puterea se obtine in urma alegerilor, si nu pe strada (...) Ei au intrecut limitele, chemand oamenii sa puna mana pe arme", a declarat seful statului intr-un mesaj adresat natiunii. "Este o incalcare flagranta a legii, iar cei vinovati vor fi trimisi in fata justitiei", a adaugat presedintele.

Urmareste imagini in direct din Kiev:

---------------------

Corturi asezate in jurul monumentului a luat foc, miercuri dimineata, unul dupa altul. Manifestantii au ripostat cu pietre. Pentru a se proteja de politie, protestatarii au ridicat un zid de foc. In spatele acestei perdele de flacari, manifestantii echipati cu bastoane si scuturi similare cu cele ale politiei, au format o prima linie de aparare .

"Centrul Kievului, inima Ucrainei este in flacari! Opriti-va!", a strigat politiei un protestatar de pe scena ridicata in Maidan, locul revoltei fata de regimul Viktor Ianukovici.

Intre timp, presedintele Viktor Ianukovici a refuzat sa opreasca asaltul fortelor de ordine asupra manifestantilor din centrul Kievului si cere ca acestia sa evacueze Euromaidan, a afirmat opozantul Vitali Kliciko dupa ce a fost primit de seful statului ucrainean.

"Presedintele a spus ca singura solutie este sa evacuati Maidanul si sa mergeti acasa", a declarat Kliciko prin telefon postului de televiziune Hromadske.

LIVE FEED - #￐￐￑￐￐￐￐￐￐￐ (n.r. euromaidan)