China si trenurile de mare viteza - O istorie cu progrese, probleme si acuzatii de furt
Un plan dincolo de orice inchipuire
China a anuntat acum zece ani un plan maret pe partea de trenuri de mare viteza, in 2004 au inceput lucrarile la primele linii, iar in 2007 au fost date in folosinta primele tronsoane unde garniturile feroviare "prindeau" peste 300 km/h. Ei bine, de atunci chinezii inaugureaza linie dupa linie, s-a trecut de 10.000 km, iar expansiunea continua la peste 15.000 km, unele linii ajung si in aerul rarefiat de la peste 4.000 metri altitudine, in vagoane gasindu-se si masti de oxigen.
Costurile sunt foarte mari: spre exemplu linia de 1.300 km dintre Beijing si Shanghai fiind construita cu 32 miliarde dolari, in doar patru ani. O calatorie dureaza patru ore jumatate, dar biletele sunt scumpe pentru majoritatea chinezilor care se plang ca de cand s-au introdus trenurile noi, au fost scoase multe dintre cele vechi, cu bilete accesibile.
Transferul de tehnologie se transforma in furt
In China, trenurile ajungeau la maxim 160 km/h, insa acum s-a depasit 350 km/h, dar avansul nu e costruit pe principii sanatoase. Specialisti atrag atentia ca, desi companiile consacrate au facut un transfer masiv de tehnologie, principiile din spatele unor proiecte atat de complexe nu au cum sa fie insusite atat de usor. E nevoie sa stii ce sa modifici si ce sa adaptezi cerintelor locale si trebuie sa stapanesti complet toate aspectele ce stau la baza gestionarii unor trenuri care merg cu viteze de neinchipuit.
Si tocmai la transferul de tehnologie este o mare problema fiindca, la fel ca in domeniul auto, chinezii sunt acuzati si in domeniul acestor trenuri ca fura masiv tehnologie de la companii de prestigiu pe care le atrag in parteneriate. Legea prevede ca o companie straina poate intra doar cu un partener local pe piata chineza, iar in doemniul auto chinezii izgoneau compania straina dupa ce obtineau toate informatiile tehnice si apoi scoteau pe piata sub brand-ul propriu masini asemanatoare cu cele ale companiei de prestigiu.
Accidente care au zguduit intreaga China
Parteneriatele internationale cu companiile chineze sunt subiecte sensibile, iar la transferul de tehnologie mereu exista riscul ca secrete tehnologice sa fie obtinute de chinezii care apoi sa dezvolte singure produsele, fara ajutorul companiilor de prestigiu si evident fara ca acestea sa mai aiba vreo parte din castig.
Si aici nu e vorba doar de o problema de etica, ci si de siguranta, fiindca lucrurile au avansat mult prea repede, vitezele medii au crescut uluitor de rapid, iar chinezii au sarit cateva etape intr-un domeniu greu in care se recomanda o evolutie prudenta.
Consecintele au fost cateva accidente, cel mai grav fiind in iulie 2011 cand 40 de oameni au murit dupa ce un tren a lovit o alta garnitura care stationa. Scandalul starnit a fost imens si a scos la iveala coruptia din sistem, un ministru al cailor ferate a fost arestat, iar presa, dar si autoritatile au cautat tapi ispasitori. Accidentul s-a petrecut din cauza unor probleme de la sistemul de semnalizare, iar dezvoltarea noilor linii de mare viteza a fost pusa sub semnul intrebarii, insa lucrarile au fost pana la urma reluate.
Totusi, in 2012 o noua linie recent construita s-a surpat pe 300 de metri, nu au fopst victime, insa incidentul nu a trecut neobservat fiindca a fost nevoie ca liniile sa fie inlocuite pe mai multi kilometri fiindca nu au fost corect instalate.
La finalul saptamanii trecute, patru lucratori feroviari au murit loviti de tren din cauza unei erori de comunicare, fiindca acestia efectuau lucrari pe o linie, dar nu li s-a spus ca trenul care trebuia sa treaca pe acolo urma sa aiba intarziere
Trenuri prea rapide si prea putin sigure
Opinia generala este ca statul chinez a exagerat cu dezvoltarea atat de rapida a acestor super-trenuri, punand accent pe cantitate, nu pe calitate. Japonia are de jumatate de secol super trenuri, dar nu a existat niciun accident major, iar TGV-ul frantuzesc are si el vechime si nu a fost implicat in niciun dezastru.
In 20 de tari circula trenuri de mare viteza si de-a lungul timpului doar trei accidente majore s-au petrecut: in China in 2011 (mentionat mai sus) - 40 de morti, in 1998 in Germania - 101 morti si in iulie 2013 in Spania - 78 de morti.
Apoi, China investeste masiv in reteaua de trenuri, insa unele linii nu sunt viabile din punct de vedere financiar, semn ca sunt facute pentru a "unifica" tara din punct de vedere etnic si politic.
China continua sa lucreze intens la linii de mare viteza care sa uneasca toate marile orase, muncitorii lucrand la peste 3.000 de metri in solul inghetat, dar si in desertul Gobi unde vantul este atat de puternic incat matura totul in cale. Anul acesta China a inaugurat cea mai lunga linie de mare viteza din lume: 2.300 km intre Beijing si orasul Guangzhou (sudul Chinei), calatoria durand opt ore in loc de 24.
China spune ca e gata sa exporte tehnologia, candidate fiind tarile din jur, spre exemplu Thailanda si Vietnam. Ramane de vazut daca se poate concretiza ceva si cu Romania.
China construieste in ritm nebunesc linii de mare viteza, insa grija la detaliu este un element unde mai este de lucrat.
Surse: China Global Times, The Economist, Financial Times, Xinhua, Caixin.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Imbinarea "valorilor" care definesc cele doua parti:
- made in China (ieftine si de proasta calitate)
- made in Romania (ieftine cu, las' ca merge si asa)
poate da o predictibilitate negativa a rezultatelor finale.
Chinezii ar trebui sa aduca cu ei, in primul rand si modul lor de lupta impotriva coruptiei (nimeni nu-i deasupra legii si pedeaspsa capitala), pentru a obtine rezultate pozitive pe plaiurile mioritice.
Cu alte cuvinte, traficul de calatori la noi va fi estimativ de zece ori mai mic ca in China si trenurile de mare viteza de 10 ori mai goale, adica nu renteaza.
vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cities_in_China_by_urban_population
Coruptia e o problema majora in China, nu de acolo trebuie 'sa' invatam cum s-o reducem/eliminam, ci de mai aproape, de prin vestul Europei.
Problema nu e ca pedepsele nu ar fi dure, ci ca nu (prea) se aplica.
Pai, nu era mai bine sa stea chinejii astia la caldurica si sa astepte ajutoare, asa cum stim noi sa facem foarte bine?
Si apoi furtul de tehnologie: stim ca europenii au platit chinezilor brevetele pentru busola, hartie, praf de pusca, etc., etc. Chinezii de ce nu urmeaza acest model de conduita in afaceri?
Deci: ieftin si prost? In cazul asta nu se prea potriveste, mai cautati.
Deci daca am aveasi noi asa ceva si mai ieftin decat de la nemti sau canadieni nu vad nici o problema.
mai multe despre China zilelor noastre si infrastructura ei am gasit aici in limba romana:
http://myselfaround.wordpress.com/2013/09/22/halo-ricaso/
construita de ei
si cu tot beneficiul din exploatare la ei
adica politica coloniala 100%
dar desdigur ca voi nu va putetzi imagina ca Romania ar putrea fi si altceva decat o colonie jegoasa peste care voi sa fitzi numitzi vatafi.
PS cel mai mortal accident produs intr-un tren de mare vitreza s-a produs in Germania (o zice si artcolul) deorece nu asa ....
"E nevoie sa stii ce sa modifici si ce sa adaptezi cerintelor locale si trebuie sa stapanesti complet toate aspectele ce stau la baza gestionarii unor trenuri care merg cu viteze de neinchipuit."
Nu asa
Altfel despre coruptza chinezesca numai de bine Directorul cailor ferate chinezesti a fost deja condamnat si executa pentru coruptzie .
Ceea ce nu se poate zice desptre excrocii de pe la noi care au pus pe butuci sistemul feorviar sau despre cei de la CNADR.
Poate ca si de aia e si farsuiala atat de mare.
PPS pe vremuri se facea cercetare feroviara si in Ro dar desigur ca in Romania coloniala de azi nu mai e cazul.
Ne meritam soarta. Romanica nu va intra nici in Schengen. Europa se termina la Curtici, iar noi vom ramane la margina ei si folositi precum mexicanii (chip labor)
Adio,
putea fi mai documentat, mai liniar, informativ si didactic. evident autorul nu cunoaste nici industria nici china.
intrebare: cate JV uri europene produc in china?