Deputatul PNL Ioan Cupsa a anuntat miercuri ca a depus la Parlament o initiativa legislativa care prevede ca admiterea la liceu si in scoala profesionala sa se realizeze doar pe baza unui examen, numit Concurs National de Admitere. Liberalul propune astfel eliminarea totala din media de admitere la liceu a notelor obtinute de elevi in gimnaziu, transmite Agerpres.

Admitere la liceuFoto: Agerpres

Potrivit propunerii legislative, admiterea la liceu si scoala profesionala ar trebui sa se faca prin Concurs National de Admitere, care se va desfasura pe baza unei metodologii elaborate de catre Ministerul Educatiei Nationale. Concursul National de Admitere ar consta, la fel ca si Evaluarea Nationala, in examene scrise la Limba si literatura romana, Limba si literatura materna si Matematica.

Proiectul prevede ca pentru liceele vocationale si anumite scoli profesionale exista probe de aptitudini specifice, stabilite in metodologia elaborata de catre Ministerul Educatiei Nationale (MEN), probe care ar trebui sa fie sustinute inaintea Concursului National de Admitere, iar notele obtinute sa fie luate in calcul la stabilirea mediei de admitere.

Potrivit initiativei legislative, repartizarea elevilor in licee si scoli profesionale se face in ordinea descrescatoare a mediei de admitere obtinuta la Concursul National de Admitere si in acord cu optiunile exprimate de catre elevi. Media de admitere ar reprezenta media aritmetica a notelor obtinute la Concursul National de Admitere, scrie Agerpres.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a declarat ca proiectul sau legislativ vizeaza modificarea articolului 76 din Legea educatiei nationale, a obtinut girul Comisiei nationale pentru educatie a PNL si are peste 30 de parlamentari PNL drept co-initiatori.

"Daca pe de-o parte Evaluarea Nationala are un vadit caracter obiectiv, avand subiecte unice, baremuri nationale, o procedura atent urmarita de institutii si autoritati publice, in ceea ce priveste media notelor obtinute in clasele V-VIII nu putem decat sa constatam ca au un caracter particular, subiectiv si sunt nepotrivite pentru aceasta selectie", a sustinut Ioan Cupsa intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Parlament.

Acesta a declarat ca datele statistice puse la dispozitie de MEN releva diferente mari intre notele obtinute la Evaluarea Nationala si cele obtinute in cursul ciclului gimnazial. "In mod vadit aceste note au un caracter subiectiv si falsifica selectia", a spus Cupsa, citat de Agerpres. Liberalul a sustinut ca notele din gimnaziu sunt influentate de doi factori, respectiv cel institutional care se regaseste in cerintele diferite pe care scolile si liceele care au si clase gimnaziale le aplica, si cel uman, prin care notarea este particularizata de pregatirea profesionala, experienta si capacitatea profesorului care noteaza copiii pe parcursul a patru ani si de presiunea sociala exercitata asupra corpului profesoral. "Notarea s-a transformat dintr-un formidabil mijloc de diagnoza, de prognosticare, intr-un scop in sine. Este regretabil", a afirmat Cupsa.

Deputatul liberal a sustinut ca modificarea pe care o propune nu necesita alocarea de noi resurse materiale, financiare sau umane, motiv pentru care ar putea fi aplicata incepand cu anul scolar 2014-2015. Cupsa a precizat ca a discutat pe marginea proiectului si cu parlamentari social-democrati, care nu s-au opus initiativei. "Acest proiect legislativ este in deplin acord cu pozitiile publice asumate de ministrul Educatiei Nationale (...) si care tind spre eliminarea acestui criteriu de selectie vadit subiectiv", a declarat Ioan Cupsa.

Deputatul liberal propune ca pentru repartizarea absolventilor clasei a VIII-a dintr-o promotie anterioara si care nu urmeaza cursurile unui liceu sau ale unei scoli profesionale media obtinuta la Concursul National de Admitere sa fie inlocuita cu media obtinuta la Examenul de Evaluarea Nationala, la Testarea Nationala sau la Examenul de capacitate, iar in cazul absolventilor clasei a VIII-a care nu au sustinut nici Concurs National de Admitere, nici Examen de Evaluare Nationala, nici Testare Nationala, nici Examen de capacitate acestia sa se poata inscrie la scoala profesionala pe baza mediei aritmetice a mediilor anuale obtinute in clasele V-VIII, iar repartizarea lor sa se faca pe locurile ramase neocupate dupa repartizarea elevilor care au sustinut Concursul National de Admitere.

Propunerea deputatului PNL Ioan Cupsa vine la mai bine de o luna de la decizia Ministerului Educatiei de a scadea ponderea mediei gimnaziale in media finala de admitere la liceu. Pe 6 septembrie, ministrul Remus Pricopie a anuntat ca incepand din acest an scolar - 2013-2014 - in admiterea la liceu, media de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proportie de 25%.

Decizia a fost luata in urma rezultatelor de la Evaluarea Nationala 2013, care "au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala", a informat Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.

De asemenea, in urma cu o saptamana ministrul Remus Pricopie a anuntat ca din 2015 admiterea la liceu se va face cu medie de minimum 5. Detalii aici

Ce spune Legea Educatiei Nationale:

Art. 76 - (2) Admiterea la liceu sau la scoala profesionala se realizeaza dupa urmatoarea procedura:

a) in cazul in care numarul de candidati nu depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educational al elevului;

b) in cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se face luand in calcul in proportie de 70% portofoliul educational al elevului, media de absolvire a invatamantului obligatoriu, precum si media la probele de la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a IX-a si in proportie de 30% nota obtinuta la proba de admitere stabilita de unitatea de invatamant.

Citeste si: