Admiterea la liceu se va realiza peste doi ani numai cu conditia ca elevul sa aiba o medie de minimum 5, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, citat de Mediafax. Ministrul a precizat ca intervalul de doi ani pana la intrarea in vigoare a reglementarii este necesar pentru pregatirea acesteia. Pricopie a mai anuntat si ca, tot din 2015, gradinita va fi obligatorie de la 5 ani, transmite Agerpres.

Remus PricopieFoto: Agerpres

Anuntul a fost facut joi, 10 otombrie, la prezentarea bilantului anului scolar 2012-3013 in Capitala. "Nu cred ca este corect sa se intre la liceu sub nota 5", a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. Amintim ca in prezent nu exista o limita a notelor sub care elevii nu pot intra la liceu, "limita de jos" fiind stabilita de concurenta.

Anul acesta, peste 6.700 de elevi au fost admisi in clasa a IX-a, la prima etapa de repartizare in licee, cu medii sub 5, majoritatea acestora, respectiv 5.066, fiind repartizati in unitati de invatamant din mediul urban, iar 1.677, in licee din rural, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei Nationale.

Aceasta este a doua modificare a admiterii la liceu pe care ministrul Remus Pricopie o anunta anul acesta. Pana acum, inclusiv la admiterea la liceu 2013, modalitatea de calcul era urmatoarea: media aritmetica intre media generala la Evaluarea Nationala si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a (50% Evaluarea Nationala + 50% media de absolvire a gimnaziului).

In urma cu o luna, Remus Pricopie a anuntat ca formula de calcul a mediei de admitere la liceu este incepand cu anul scolar 2013 - 2014 urmatoarea: 75% media de la Evaluarea Nationala si 25% media generala de absolvire a gimnaziului. Regandirea formulei de calcul a mediei de admitere la liceu este una dintre cele mai importante modificari pe care elevii le vor resimti in anul scolar 2013-2014. Detalii aici

Inscrierea la gradinita a copiilor de 5 ani este obligatorie din 2015

Oficialul a mai anuntat ca, tot din 2015, copiii de 5 ani trebuie obligatoriu sa mearga la gradinita, in grupa mare, transmite Agerpres. In prezent, invatamantul obligatoriu incepe de la varsta de 6 ani, cu clasa pregatitoare. Ministrul a explicat ca, in prezent, ponderea de cuprindere in invatamantul prescolar a acestei categorii de varsta este de 98%, scrie Mediafax.

Introducerea gradinitei obligatorii pentru copiii de 5 ani este o masura "adresata" procentului de 2% care nu este cuprins in invamantul prescolar, a declarat Pricopie.

Potrivit Legii Educatiei, invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Conform anunturilor facute astazi de ministrul Educatiei, din 2015 invatamantul obligatoriu va incepe la 5 ani cu grupa mare de la gradinita si se va termina in clasa a VIII-a, odata cu gimnaziul.

Ministrul Pricopie a lansat posibilitatea variantei grupa mare de la gradinita - obligatorie inca din luna mai, cand a declarat: "Intr-un an, maxim doi - maxim doi, ar trebui sa ne ducem in Parlament si sa spunem: este obligatoriu sa fii la gradinita la 5 ani si sa participi la grupa mare, dupa care sa intri in clasa pregatitoare". Detalii aici

Ulterior, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a anuntat ca sustine aceasta propunere. "Este o masura corecta. Daca Ministerul o va pune in practica, cred ca este o masura care trebuie sustinuta pentru ca atunci cand aduci un copil mai devreme intr-un mediu educational, sansele sale educationale cresc foarte mult", a precizat Funeriu.

Acesta a declarat ca "studiile de specialitate arata o crestere cu aproximativ 20% pana la 30% a performantelor scolare ale unui copil care a fost la gradinita, fata de un copil care nu a fost la gradinita. Daca ne uitam la studiile de specialitate, ar trebui sa ne asteptam ca generatiile care au inceput clasa pregatitoare, generatiile de copii unde generalizam invatamantul prescolar sa aiba rezultate mult mai bune". Detalii aici

De asemenea, potrivit lui Pricopie, din 2014,scoala profesionala va incepe la terminarea clasei a VIII-a si va dura trei ani.

Anuntul privind inceperea scolii profesionale din clasa a IX-a vine la doua luni dupa ce ministrul Remus Pricopie a decis ca clasa a IX-a sa ramana la liceu, printr-o noua modificare a Legii Educatiei Nationale. In prezent, legea prevede ca "masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011 - 2012", deci ar urma sa intre efectiv in vigoare in 2016, insa legea va fi modificatain sensul pastrarii clasei a IX-a la liceu, dupa cum a anuntat Pricopie.

In prezent, invatamantul profesional incepe dupa terminarea clasei a IX-a si dureaza doi ani. Proiectul invatamantului profesional astfel gandit a fost lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care a explicat ca fiecare elev care intra in scoala profesionala beneficiaza de un contract tripartit semnat de elev respectiv parinte, tutore - scoala - firma. Elevii primesc o bursa de 200 de lei lunar, pentru cei doi ani de scoala profesionala. Vezi aici mai multe detalii despre scoala profesionala

Anul trecut, aproximativ 12.000 de absolventi de clasa a IX-a au optat sa continue studiile la profesionala, iar anul acesta s-au inscris 11.873, potrivit site-ului dedicat invatamantulu profesional: www.alegetidrumul.ro

Stefania Duminica, secretar de stat pentru preuniversitar: Si pentru admiterea la liceele tehnice si vocationale elevii vor avea nevoie de medii de peste 5

Elevii care vor lua medii sub 5 la admiterea in liceu se vor duce la scolile profesionale, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat din Ministerul Educatiei responsabil cu problemele din preuniversitar, Stefania Duminica. Intrebata ce se intampla cu elevii cu medii sub 5, Duminica a afirmat: "De aceea s-a discutat si despre scolile profesionale, pentru ca aceste scoli vor fi revigorate si copiilor acelora care nu reusesc sa obtina note mai mari li se poate recomanda sa mearga la aceste scoli".

In ceea ce priveste modificarea anuntata pentru invatamantul profesional, care va dura 3 ani in loc de 2, secretarul de stat a precizat ca nu poate oferi elemente exacte despre structura acestui invatamant. "De aceea s-a acordat acea perioada pana la implementarea masurii, pentru a se discuta toate variantele", a precizat Stefania Duminica. "Ne gandim sa extindem sistemul dual, astfel inca sa fie urmarit interesul copilului si sa se stabileasca clar o orientare spre cerintele pietei muncii", a continuat oficialul.

Secretarul de stat a declarat pentru HotNews.ro ca exista discutii cu mediul de afaceri si ca diferite companii "si-au exprimat dorinta sa se implice in acest sistem dual". Aceasta a precizat ca discutiile vizeaza infiintarea de astfel de scoli in fiecare judet, care sa asigure insertia scolara.

Bursa lunara de 200 de lei oferita de stat fiecarui elev care merge la scoala profesionala "va ramane si depinde de acordul incheiat cu agentul economic daca ea poate sa creasca", a declarat pentru HotNews.ro Stefania Duminica. Intrebata daca aceasta bursa va fi asigurata in continuare din fonduri europene sau se vor cauta solutii din bugetul de stat, aceasta a declarat: "in acest moment am o dificultate in a ma pronunta pe sursa de venituri, dar se vor cauta si la bugetul de stat cai de finantare".

Si pentru admiterea la liceele tehnice si vocationale elevii vor avea nevoie de medii de peste 5, precum si de trecerea de examenele de profil, a afirmat pentru HotNews.ro secretarul de stat Stefania Duminica.

In 2014 vor fi organizate concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere din educatie

Tot joi, ministrul Remus Pricopie a anuntat ca pe parcursul anului 2014 vor fi organizate concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere din sistemul educational. "Avem aproape 20.000 de functii de conducere in sistemul de educatie. In 2014 vom organiza concursuri de ocupare, dar nu pentru toate cele 20.000 de posturi. Procesul va fi unul care va dura", a precizat Pricopie, citat de Agerpres.

Ministrul a explicat ca organizarea concursurilor va dura aproximativ 18 luni si va incepe cu cele de conducere din inspectoratele scolare si apoi din licee. Pricopie a mentionat ca un astfel de concurs nu a mai fost organizat de aproximativ 6 ani.